Podnikatelé si nyní u Raiffeisenbank mohou dopředu zjistit výši možného úvěru

Podle výsledků průzkumu společnosti NFO Aisa chce převážná většina podnikatelů a malých a středních firem od bank dopředu vědět, jak velký úvěr mohou získat. Raiffeisenbank a.s. se stává první českou bankou, která na tuto potřebu klientů reaguje.

Financování malých a středních firem doposud na českém trhu funguje tak, že banky posuzují vždy konkrétní projekt. Tento postup však firmám nevyhovuje, protože nemají jistotu, v jaké výši, za jakých podmínek a zda vůbec úvěr získají. Raiffeisenbank se rozhodla na požadavky klientů reagovat a nabízí podnikatelům možnost nezávazně si zjistit, jak velký úvěr mohou získat. Přestože podle průzkumu podobnou službu považují firmy za samozřejmou, banky ji dosud nenabízejí.

Podnikateli či malé firmě tak nyní pouze stačí do Raiffeisenbank zanést vyplněnou žádost a daňová přiznání za poslední dva roky, na jejichž základě banka do druhého dne vypracuje nabídku pro různé typy úvěrů (investiční, kontokorentní či kombinaci obou). Nabídka je určena především pro menší firmy s ročními tržbami do 30 milionů korun a pro úvěr nepřesahující 1,5 milionu korun.

Na základě finanční nabídky Raiffeisenbank se poté klient může rozhodnout, jaký úvěr je pro něj nejvhodnější. Základní výhody nového přístupu Raiffeisenbank v úvěrování podnikatelů a firem s ročními tržbami do 30 milionů korun jsou tedy následující:

• klient rychle zjistí, jakou maximální výši úvěru může získat,
  • příprava úvěrové nabídky je zdarma,
  • klient si může vybrat typ úvěru či kombinaci více úvěrů dohromady dle svých potřeb,
  • požadované dokumenty se neliší od dokumentů při stávajícím přístupu,
  • banka klientovi dopředu řekne, v jakých případech nelze úvěr použít,
  • výhodné úrokové sazby a nízké poplatky.

Z průzkumu NFO Aisa vyplývá, že přibližně 40 procent všech žadatelů má zájem o kontokorentní úvěr, dalších 40 procent pak o investiční úvěr. Více než tři čtvrtiny firem by přitom uvítaly, kdyby od banky měly více informací o úvěrových možnostech. Firmy přitom stále upřednostňují kontakt s bankéřem na pobočce, při získávání informací však využívají i internet.

Firmám s tržbami nad 30 milionů korun ročně banka připraví na základě konzultace individuální řešení veškerých jejich finančních potřeb. Raiffeisenbank touto službou dále rozšiřuje svou produktovou nabídku pro podnikatele a malé a střední firmy. V březnu banka představila produkt Hypokredit, neúčelový úvěr až do výše 30 milionů korun zajištěný nemovitostí, u kterého je schopna klientovi financovat celý podnikatelský záměr a navíc nekontroluje účel použití peněz.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s