Podle lednové inflace si déle užijeme levnější úvěry

Podle včera zveřejněných údajů ČSÚ se spotřebitelské ceny v lednu zvýšily je o 1 %, zatímco trh očekával 1,6 %. Aktuální čísla vyznívají ve prospěch oddálení růstu sazeb v ČR a slabší koruny. V meziročním vyjádření inflace klesá z prosincových 1,7 % na 1,3 %.

„Nízká lednová inflace naznačuje, že se růst úrokových sazeb v ČR odkládá, a že se klienti mohou těšit na delší období příznivých podmínek pro úvěry a hypotéky,“ uvedl k vývoji Petr Dufek, analytik ČSOB. „Období velmi nízkých úrokových sazeb má český trh již za sebou, ale aktuální vývoj ukazuje, že růst sazeb pravděpodobně bude více pozvolný,“ dodává Dufek.

K dnešnímu dni ČSOB snížila sazbu stoprocentní hypotéky o 0,35 procentních bodů pro všechny fixace. Například tříletá sazba bude nově začínat na 4,19 %.

Podle Dufka za nečekaně nízkým lednovým výsledkem inflace stojí především menší nárůst regulovaných cen spojených s bydlením, především vcelku mírné zvýšení čistého nájemného a některých dalších nákladů na bydlení s výjimkou zemního plynu. Druhým důvodem pro nižší než očekávaný cenový skok je zpoždění růstu cen cigaret, které se do inflace začalo jen velmi pozvolna promítat, avšak inflaci zvýší ještě v dalších měsících.