Podle průzkumu Citibank jsou malé a střední podniky v nelehké situaci, svoji budoucnost však vidí optimisticky

Podle průzkumu realizovaného Citibank, ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos Tambor, jsou dopady krize na malé a střední podniky větší, než jejich manažeři počátkem roku předpokládali. Věří však, že příští rok bude lépe - 40 % z dotázaných manažerů očekává zlepšení ekonomické situace vlastní firmy.

Téměř dvě třetiny malých a středních podniků pocítily v letošním roce, provázeném finanční krizí, zhoršení své ekonomické situace. Zhoršení ekonomické situace v lednu očekávalo 43 % firem, na konci 3. čtvrtletí jej reálně pocítilo 60 % firem.

„Pozitivním trendem, který naznačují výsledky průzkumu, je, že většina firem vzniklou situaci aktivně řeší, přizpůsobuje se a učí se fungovat za stávajících ekonomických podmínek. Mezi nejčastější protikrizová opatření patřila především větší kontrola nákladů a zvýšení aktivit v prodejní a marketingové oblasti,“ komentuje výsledky výzkumu Marek Potoma, ředitel komerčního bankovnictví společnosti Citibank. „Malé a střední podniky jsou připraveny obnovit své kapacity a růst a my, jako jejich banka, jsme tu, abychom jejich podnikatelské plány podpořili a podíleli se na financování jejich růstu,“ doplňuje Potoma. „Z hlediska naší komunikace s klienty z oblasti malých a středních firem klademe nyní ještě větší důraz na velmi úzkou spolupráci a individuální servis při řešení konkrétních požadavků a potřeb klientů. Je to dáno i ekonomickou krizí, která řadě firem zkomplikovala jejich ekonomickou stabilitu. Naše banka, společně se samotnými klienty, má velký zájem na úzké spolupráci, kdy jsme klientům schopni pomoci s řešením jejich problémů,“ dodává Marek Potoma ze Citibank.

Prognóza vlastníků a manažerů středních a malých firem na příští rok vypadá pozitivně. 30 % z nich očekává celkové oživení ekonomiky a 40 % očekává zlepšní ekonomické situace vlastních firem. Jedna třetina malých a středních firem (tzv. SME) by dokázala v případě ekonomického růstu obnovit své výrobní kapacity do jednoho měsíce na úroveň před krizí. Pro růst v roce 2010 nadále potřebují provozní financování ze strany bank, a to zhruba ve stejném objemu jako v tomto roce. V letošním roce o úvěr zažádalo dokonce více firem, než jich to původně předpokládalo (32 % vs. 21 % plánovaných). Kromě bankovní podpory firmy využívají i různé formy státní podpory. Nejznámější a nejvíce využívanou formou jsou státní dotace, které spolu s podpůrnými programy zná více než polovina malých a středních podniků.

V nadcházejícím období budou firmy i nadále kontrolovat své náklady a zvyšovat své prodejní a marketingové aktivity. „Příznivě vnímáme, že jsou otevřenější dalšímu rozvoji, i když většinou velké investice v krátkém horizontu zatím nechystají. Potěšitelné je také, že firmy, které již pocítily dopad krize, již nebudou výrazně redukovat počty zaměstnanců – konkrétně do konce září k tomuto protikrizovému opatření přistoupilo 45 % z těchto firem, v roce 2010 jej však hodlá využít pouze 15 % z nich. Stagnace v náboru nových zaměstnanců by již také neměla být tak citelná,“ doplňuje Tomáš Motl, vedoucí výzkumu za Citibank. Citibank dlouhodobě sleduje situaci malých a středních podniků v České republice. Aktuální výzkum, realizovaný ve spolupráci s agenturou Ipsos Tambor, navázal na obdobné šetření z června 2009 a umožnil srovnání vývoje s půlročním odstupem. Průzkum byl realizován na vzorku 300 malých a středních podniků.

„Vnímáme tak lépe aktuální potřeby firem, přizpůsobujeme nabídku produktů, služeb i komplexního bankovního poradenství pro tyto firmy, včetně nadstandardního osobního přístupu bankéřů,“ vysvětluje Marek Potoma, ředitel komerčního bankovnictví společnosti Citibank a dodává: „Oceňujeme zodpovědný přístup firem v období krize a uděláme maximum, abychom jim mohli být spolehlivým partnerem při realizaci jejich dalších podnikatelských plánů.“