Podílníci zajištěných fondů ČSOB si připsali za poslední měsíce výborné výnosy

Z pohledu klientů zajištěných fondů ČSOB lze rozhodně označit začátek letošního roku jako úspěšný. Svědčí o tom procentní výnosy, které si připisovaly zajištěné fondy za uplynulé mezidobí právě v období ledna až března. Fondy, jejichž struktura umožňuje průběžné „zaklikávání“ výnosů mohly ohlásit roční zhodnocení v rozmezí 5,62 až 6,81 procenta. Dva Reverzní Clicky, které naopak od určeného maximálního výnosu odečítají případné měsíční poklesy akcií, v posledních třech měsících odečetly jen necelých půl procenta. ČSOB Reverzní Click 3 začal svoji cestu dokonce bez jakékoliv ztráty.

Vzhledem k tomu, že jsme na trh uvedli již 50 zajištěných fondů a jejich počet bude dále růst, stále častěji zaznamenáváme průběžné výsledky jejich snažení. Vhodnost zajištěných fondů jako alternativy například terminovaných vkladů tak dokazují nejen simulované výpočty, ale skutečná čísla, uvedl Jan Barta z ČSOB AM. Podle něj vhodný příklad poskytuje zajištěný fond ČSOB Světové akcie 2. Ten v únoru zakliknul již počtvrté a ke splatnosti mu schází poslední rok. Nyní si připsal 6,81 procenta a celkem zatím téměř 22 procent, což v průměru ročně představuje hezký výnos přes pět procent. Navíc jej lze v současnosti dobře prodat a zhodnotit svoji investici ještě před splatností fondu, připomněl Barta také snadnou likviditu ČSOB zajištěných fondů a možnost, jak se mohou klienti kdykoliv dostat k vložených prostředkům podle aktuálního zhodnocení.

Vedle Reverzních Clicků a zajištěného fondu ČSOB Světové akcie 2, klienti ČSOB upírali pozornost k dalším čtyřem zajištěným fondům. Dva z nich (ČSOB Světový Click+ 5 a ČSOB Světový Click+ 6) mohly za minulé období oznámit svým podílníkům dosažení maximálního zhodnocení dané jejich statuty, tedy 5,7 procenta respektive rovných 6 procent. Další dva fondy (ČSOB Světové akcie 4 a ČSOB Světový Click + USD 1) nedosáhly na svá maxima jen těsně a připsaly si 5,75 procenta a 5,62 procenta.

Fondy spravované finanční skupinou ČSOB/KBC byly založeny v Lucembursku nebo Belgii a podléhají dozoru místní Komise pro dozor nad finančním trhem. Činnost na území ČR se provádí na základě tzv. evropského pasu. V současné době ČSOB nabízí na všech svých pobočkách 150 různých fondů spravovaných v rámci skupiny KBC, která patří mezi největší evropské správce investičních fondů. Obhospodařuje majetek v celkové výši 1630 miliard CZK.