Podíl zahraničních klientů na charterových letech Českých aerolinií dosáhl 40 procent

České aerolinie zajišťují stále častěji charterové lety pro zahraniční klienty, na provozu charterového oddělení se v letošním roce podílejí již 40 procenty. Charterové lety Českých aerolinií si stále častěji objednávají různé zahraniční i domácí sportovní týmy, nadnárodní společnosti nebo dokonce hudební tělesa. Služeb Českých aerolinií tak využívá například národní hokejový tým České republiky, fotbalové týmy z Nizozemska, Polska, Řecka a dalších zemí či rugbyový tým z Irska.

Mezi klienty charterového oddělení Českých aerolinií byla ale také například Rotterdamská filharmonie, příslušníci belgických šlechtických rodů nebo třeba testovací tým Airbusu při své cestě na zkušební lety největšího dopravního letadla současnosti Airbusu A380. Již několik let chartery Českých aerolinií létají do polských Katovic, Gdaňsku nebo norského Trondheimu, kde zajišťují střídání posádek zaoceánských lodí. V letošním roce České aerolinie přepravily také slovinského prezidenta Janeze Drnovšeka z Lublaně do Skopje na oficiální státní návštěvu.

Vzhledem k rozmanitosti klientely tak musí být charterové oddělení připraveno splnit jakýkoli požadavek na servis a to ať již před samotným letem nebo na palubě. Například sportovní týmy vyžadují před utkáním speciální lehké občerstvení. Vyšší nároky mají také na přepravu zavazadel, která mnohdy obsahují velmi cenné sportovní náčiní. Například hokejový tým s sebou přepravuje na utkání až tři tuny nákladu. Pokud jde o přepravu nákladu k náročnějším operacím patří také přeprava orchestrů a jejich mnohdy velmi cenných hudebních nástrojů. „Vrcholoví sportovci nebo hudebníci patří mezi velmi náročné klienty a České aerolinie se jim snaží vyhovět ve všech směrech a nabídnout jim špičkové služby,“ poznamenal ředitel charterů Českých aerolinií Zdeněk Prejzek.