Hlavní navigace

Počet úrazů Čechů pod vlivem alkoholu v zahraničí vzrůstá

Praha (19. června 2006) Letní sezóna je teprve v začátku a Česká pojišťovna již za květen a polovinu června likvidovala o více než třetinu vyšší počet pojistných událostí z cestovního pojištění oproti srovnatelnému období loňského roku. Bohužel řešila i dvě úmrtí. Alarmující informací je, že vzrostl počet úrazů pod vlivem alkoholu.

V letošním roce se mimosezónní období velmi zkrátilo, protože zima byla dlouhá a ještě nedávno se u nás i v zahraničí lyžovalo. Právě při lyžování se objevil zvýšený počet úrazů pod vlivem alkoholu. Alkohol se však netýká pouze zimní sezóny, v hlášeních pojistných událostí se objevuje také u letních úrazů – například při cyklistice, rekreačních plážových sportech, skocích do vody… V takových případech ale klienti nárok na pojistné plnění nemají, protože požití alkoholu je ve výlukách z pojištění, takže veškerá ošetření i léky si musejí hradit ze svého.

Pokud jde o pojistné události, které byly uhrazeny, jsou mezi nimi nejčastěji úrazy hlavně starších pojištěných, kteří si často vybírají mimosezónní zájezdy. Přestože příčina těchto úrazů není nijak závažná, ale jde většinou o zakopnutí, uklouznutí nebo podvrtnutí, následky jsou mnohem horší v podobě komplikovaných fraktur končetin s nutností okamžitého operačního řešení. Častá jsou u chronicky nemocných lidí také náhlá vzplanutí akutních páteřních potíží následkem dlouhé cesty nebo manipulace s těžkými zavazadly.

Naopak u malých dětí byla zaznamenána horečnatá onemocnění, záněty průdušek a plic či úrazy po pádech.

Ve spisech České pojišťovny se najde i několik abnormalit – operace slepého střeva v exotických zemích nebo totální vyčerpání po putování džunglí. Zde je na místě varování pro všechny, kteří se chtějí vydat za podobným dobrodružstvím. Úrazy nebo stavy vzniklé při rizikových činnostech nebo v místech s extrémními podmínkami jsou hrazeny pouze tehdy, jestliže je na ně uzavřeno patřičné pojištění. Takže například na pobyt v pralese nebo paragliding na pláži pouze obyčejné turistické pojištění nestačí.

Česká pojišťovna registruje zvýšený zájem o cestovní pojištění jak na přepážkách, tak především u sjednání přes internet. V květnu stoupl počet cestovních pojistek sjednaných prostřednictvím stránek www.cpoj.cz meziročně o třetinu, v prvních dvou týdnech června to bylo dokonce o 115 %.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 36 procent. Má základní kapitál téměř 3 miliardy korun a spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Česká pojišťovna patří do mezinárodní finanční skupiny PPF, která úspěšně spravuje aktiva v hodnotě přibližně 250 mld. Kč. Jediným akcionářem ČP je společnost PPF Group N. V.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).