Počet škod způsobených vichřicí zatím 6000 za celkem více než 100 milionů Kč

Více než 6000 škod způsobených vichřicí zatím registruje Kooperativa, druhá největší pojišťovna na českém trhu. Nahlášené pojistné události se týkají poškození budov, domácností a rekreačních objektů a majetku podnikatelů. Nejčastějším druhem škod jsou poškozené tašky na střeše, hřebenáče, oplechování (škody do 20 tis. Kč), výjimkou nejsou však ani celé zničené střechy (několik desítek škod se blíží jednomu milionu korun nebo tuto hranici překračuje).

Celkové plnění pojišťovna zatím odhaduje přes 100 milionů korun, ale objem i počet škod patrně poroste i v v dalších dnech. Poškozených aut klientů, kteří mají povinné ručení u Kooperativy a tím pádem i pojištění proti živlům zdarma je zatím téměř 1000. Hlášení škod nepřetržitě přibývají, regionální rozdělení škod viz tabulka pod textem.

Vzhledem ke kalamitní situaci jsou v terénu všichni mobilní technici i pracovníci likvidační služby a call centrum Kooperativy (zdarma nonstop linka 800 105 105) přijalo od pátečního rána do dnešní 13 hodiny přes více než 12 000 hovorů. Primární však je, aby klienti zdokumentovali současný stav a rozsah poškození (především fotograficky – digitálním aparátem je dnes vybaven každý lepší mobilní telefon) a zejména se snažili předejít dalším škodám. Vzhledem ke kalamitními charakteru situace a vytížení call center a likvidátorů je třeba škodu zdokumentovat a pak hned klienti mohou začít s úklidem, případně opravami.

V případě pojistné události:

• Snažte se zabránit zhoršování následků již vzniklé pojistné události, i když s tím budou spojené přiměřené finanční výdaje. Pojišťovna vám je proplatí v rámci pojistného plnění.
  • Potřebujete-li začít hned s úklidem pojištěního místa, není to problém. Ze všeho nejdříve ale vše vyfoťte nebo natočte na video. Zničené věci nevyhazujte a pokuste se je uchovat do té doby, než si je pracovník pojišťovny osobně prohlédne.
  • Že se vám stala škoda na majetku, oznamte své pojišťovně. Kooperativa má zelenou linku 800 105 105, pojistnou událost můžete hlásit i přes internet, písemně či osobně na jakémkoli obchodním místě. Primárně však škodu zdokumentujte a začněte s potřebným úklidem či opravami.

Počet zatím zaregistrovaných škod v jednotlivých regionech a odhad škod v Kč

• Praha  830  20 763 651
  • Střední Čechy  1 310  16 711 502