Počet škod způsobených tíhou sněhu a ledu vzrostl oproti loňsku třicetkrát

Od počátku roku do 12. března 2006 nahlásili klienti Kooperativy více než 4000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu a ledu, což je téměř 30krát více než v loňském roce. Současný stav již začíná nabírat rozměr kalamity a vzhledem ke stále špatnému počasí a vysoce nadprůměrnému množství sněhu očekáváme ještě nahlášení dalších pojistných událostí. „Odhadujeme, že zejména uplynulý víkend způsobil další stovky škod,“ uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Alarmující je rovněž nárůst vyplacených pojistných plnění – letos Kooperativa odhaduje, že v souvislosti s tímto druhem škod vyplatí z pojištění majetku a odpovědnosti více než 170 milionů korun, zatímco loni to bylo za srovnatelné období pouhých pět milionů. Meziročně rovněž vzrostlo průměrné vyplacené plnění na jednu škodu – o 15 % na více než 37 tisíc korun. Co se týče regionálního rozdělení škod – nejvíce jich registruje Kooperativa na střední a severní Moravě, na Vysočině a v jižních Čechách.

Kooperativa, pojišťovna, a. s., je druhou největší pojišťovnou v ČR. V roce 2004 předepsala pojistné v celkovém objemu přes 24 miliard Kč a dosáhla tržního podílu 21,5 procenta. V současné době má více než 300 obchodních míst a produkty Kooperativy lze sjednat i v pobočkách České spořitelny. Klientům je k dispozici dále několik tisíc externích spolupracovníků, nonstop zelená linka 800 105 105 a internetové stránky www.koop.cz. Kooperativa se loni stala Pojišťovnou roku podle hodnocení pojišťovacích makléřů. Hlavním akcionářem Kooperativy je Wiener Städtische Allgemeine Versicherung AG, která letos získala od prestižní agentury Standard & Poor´s rating A+ se stabilním výhledem. Koncern zaujímá v současnosti první či druhou pozici na trzích v Rakousku, v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. K dalším klíčovým trhům náleží Polsko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora a Bulharsko. Dále je skupina zastoupena v Bělorusku a na Ukrajině, v Německu a Lichtenštejnsku. Kromě toho má koncern své pobočky v Itálii a ve Slovinsku. Již byly učiněny první kroky pro aktivní vstup skupiny na ruský trh, který je naplánován na letošní rok. Žádný jiný pojišťovací koncern do takové míry prostor zemí střední a východní Evropy nepokrývá.