Počet škod z povinného ručení i havarijního pojištění letos výrazně roste

Prudký nárůst dopravních nehod, který je zřejmý z posledních policejních statistik, se zřetelně odráží i z údajů ČSOB Pojišťovny. Zatímco za leden až září loňského roku ČSOB Pojišťovna vyřídila z povinného ručení a havarijního pojištění 15 589 pojistných událostí a vyplatila za ně 740 milionů korun, ve stejném období letos to bylo již 18 182 pojistných událostí v objemu téměř 803 miliony korun.

Opilí řidiči riskují citelný finanční postih

Trend nárůstu dopravních nehod na českých silnicích je bohužel jednoznačný. Alarmující přitom je, že se při řešení pojistných nehod stále častěji setkáváme s tím, že k nim dochází pod vlivem alkoholu, upozornil ředitel divize produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Michal Kaněra. Nynější kampaň ministerstva dopravy, která apeluje na řidiče, aby nesedali za volant opilí, je proto zcela na místě, dodal.

Motorista, který zaviní nehodu v podnapilém stavu, se vystavuje nejen postihu ze strany policie a popřípadě i soudu, ale musí počítat i s dalším finančním postihem. U škod z povinného ručení totiž po něm pojišťovna může požadovat, aby jí uhradil to, co za něj zaplatila poškozené straně, což zejména v případě škod na zdraví může představovat i desítky milionů korun. Také v případě havarijního pojištění může pojišťovna po řidiči, který způsobí nehodu pod vlivem alkoholu, požadovat vysoký finanční regres.

Nejvíce dopravních nehod připadá na řidiče z Prahy a dalších velkých měst. Neznamená to, že by byli horší řidiči než ostatní, ale souvisí to s tím, že jezdí častěji, během roku ujedou více kilometrů, a riziko nehody se tak u nich pochopitelně zvyšuje, vysvětlil Kaněra.

ČSOB Pojišťovna se snaží motoristy motivovat k ohleduplné jízdě nejen finančně prostřednictvím bonusů za jízdu bez nehod u povinného ručení a havarijního pojištění, ale stala se letos také hlavním partnerem akce „Řidič – Řidička roku 2003“, která si klade za cíl přispět ke snížení vysoké nehodovosti na domácích silnicích.

Z porovnání údajů všech pojišťoven sdružených v České asociaci pojišťoven plyne, že zatímco v roce 2000 řešily domácí pojišťovny přes 468 tisíc pojistných událostí souvisejících s provozem motorových vozidel a za škody vyplatily klientům 11,8 miliardy korun, v loňském roce již počet likvidovaných pojistných událostí stoupl na více 573 tisíc a objem škod se vyšplhal na 15,4 miliardy korun.

Podobný vývoj je zřejmý i ze statistik Policie ČR, které ovšem vykazují nižší počty nehod. To souvisí jednak s tím, že pokud nedojde ke škodě na zdraví, jsou nyní motoristé povinni hlásit dopravní nehodu až při škodě přesahující 20 000 korun, ale také s tím, že v údajích pojišťoven může být jedna a táž nehoda vykázána vícekrát – například v povinném ručení u pojišťovny viníka nehody i u pojišťovny poškozeného řidiče.

ČSOB Pojišťovna je členem nadnárodního finančního holdingu KBC Bank & Insurance, 75 % jejích akcií vlastní pojišťovna KBC Verzekeringen, 25 % Československá obchodní banka, a. s. V současnosti spravuje více než 200 tisíc smluv o povinném ručení a přes 15 tisíc smluv havarijního pojištění.