Počet cestujících Českých aerolinií loni vzrostl o 2,4 procenta

Počet cestujících Českých aerolinií loni vzrostl o 2,4 procenta na více než 5,6 milionu cestujících. Celoroční růst je pomalejší než v předchozím roce, což je dáno dopady celosvětové ekonomické krize v posledním čtvrtletí loňského roku, která se projevila omezením cestování především u klientů ze západní Evropy. Poslední tři měsíce roku tak zaznamenávala společnost pokles počtu cestujících. Další pokles počtu cestujících v důsledku současné ekonomické situace ve světě lze očekávat v letošním roce.

Pravidelná přeprava

Pravidelná přeprava je hlavním předmětem podnikání a na výnosech společnosti se podílí více než 70 procenty. Na pravidelných linkách České aerolinie přepravily 4,8 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 1,8 procenta. Pravidelnou přepravu nejvíce zasáhla ekonomická recese. Za první tři čtvrtletí ještě rostla přeprava o 4,9 procenta a v některých měsících hlavní letní sezóny dokonce o více než deset procent, v září se začal projevovat pokles, který se dále prohluboval, řekl viceprezident pro prodej Českých aerolinií Petr Řehák a dodal: V září roku 2008 cestovalo s Českými aeroliniemi o 0,7 procenta méně cestujících než v předcházejícím roce, v říjnu se meziroční propad prohloubil o 4,3 procenta, v listopadu to již byl pokles o 8,7 procenta a v prosinci o dalších 7,4 procenta. V důsledku přetrvávající ekonomické krize ve světě lze další poklesy cestujících očekávat i v letošním roce.

Nejžádanější destinace pravidelné sítě:

Paříž, Francie
Moskva, Rusko
Amsterdam, Nizozemsko
Madrid, Španělsko
Londýn, Velká Británie

Charterová přeprava

Přeprava cestujících na charterových letech Českých aerolinií zaznamenala růst o 6,1 procenta na téměř 846 000 cestujících, a to i přes pronájem jednoho z největších letadel Českých aerolinií na celý rok do Indie. Kromě letů pro české cestovní kanceláře do tradičních turistických oblastí si charterové lety od Českých aerolinií objednávají také zahraniční cestovní kanceláře, nadnárodní firmy či sportovní týmy.

Nejžádanější charterové destinace:

Hurghada, Egypt
Antalya, Turecko
Sharm El Sheikh, Egypt
Heraklion, Kréta, Řecko
Burgas, Bulharsko
Taba, Egypt
Soluň, Řecko

ACMI pronájmy letadel

Přepravní výsledky nezahrnují cestující, přepravené v rámci tzv. ACMI pronájmů, tedy pronájmů letadel z flotily Českých aerolinií včetně posádky, údržby a pojištění, jiným dopravcům. Tato aktivita, kterou se Českým aeroliniím daří v posledních letech úspěšně rozvíjet, přináší ročně výnosy v řádu stovek milionů korun. Nejvýznamnějším ACMI pronájmem v loňském roce byl celoroční pronájem největšího letounu ve flotile Airbusu A310 pro 209 cestujících do Indie. Letouny Českých aerolinií ale létaly také po Evropě pro letecké společnost jako je Adria Airways, Jet Airways či SAS.

Přeprava zboží a pošty

Během loňského roku letadla Českých aerolinií přepravila přes 20 000 tun zboží a pošty. U nákladní přepravy, která je pomyslným „barometrem“ ekonomické situace, se dopad celosvětové recese projevil již v polovině roku. Propad ve druhém pololetí byl tak razantní, že ho nevyvážil ani pozitivní vývoj v prvním pololetí roku, a celkově tak cargo přeprava loni poklesla o 10,5 procenta.

Pravidelnost provozu

České aerolinie velice dbají na kvalitu nabízených služeb. Jedním z hlavních kritérií je pravidelnost provozu. České aerolinie se dlouhodobě pohybují na čele evropského žebříčku, který pravidelně zveřejňuje Asociace evropských aerolinií. Za rok 2008 se České aerolinie umístily v žebříčku veškerých mezinárodních odletů na čas na 2. místě mezi 27 předními evropskými leteckými společnostmi.