Po sedmi letech poklesu očekáváme v roce 2007 nárůst bankrotů v ČR

PRAHA - Především díky předpovědi poklesu HDP v ČR v roce 2007 oproti letošnímu roku a rekordně silné ekonomice v roce 2006 předpovídá nejnovější studie Euler Hermes Čescob po sedmi letech mírný nárůst počtu zbankrotovaných firem.

V roce 2000 zaznamenal ČSÚ rekordní počet 2491 úpadků firem. V následujících letech byl zaznamenáván pravidelný pokles až na 1380 případů v roce 2005. Letos analytici Euler Hermes předpovídají pouze další pokles na 1330 bankrotů, příští rok se ale pravděpodobně dočkáme jen velmi malého nárůstu na 1340 případů. Tento pomalý vzestup lze I v příštích letech očekávat, uvádí studie

“Je to soulad s trendem vývoje ekonomiky a současně i varovný signál pro ty, kteří ještě nemají podepsanou smlouvu s úvěrovou pojišťovnou, ta následně garantuje plnění obchodních transakcí např. i s firmou, která se může dostat do finančních nesnází, nebo vyhlásí bankrot.”, uvádí generální ředitel Euler Hermes Čescob Július Kudla

Stav v sousedním Slovensku je odlišný. Díky posílení role věřitelů v nové legislativě zaznamenal náš východní soused v roce 2005 rekordní počet 1645 případů. (nárůst o 60% ve srovnání s rokem 2004) Studie předpovídá na rok 2006 a 2007 jen mírný nárůst na asi 1780 bankrotů.

Evropským “rekordmanem” v počtu zbankrotovaných firem je Francie, která stabilně vykazuje okolo 50 000 případů ročně a Německo s počtem okolo 35000. Zajímavá je také situace v USA, kde s počtem 220mil. obyvatel dosahují stabilních a pozitivních výsledků okolo 40 000 bankrotů za rok. Pro zajímavost v jedné z nejvyspělejších zemí světa v Singapuru s počtem 3.3mil obyvatel, dosáhne podle studie počet bankrotů v roce 2007 jen 140 !

Tyto studie vycházejí z největší databáze firem na světě (asi 40mil. subjektů), kterou vlastní a spravuje Euler Hermes a je určená především pro jejich pojištěné klienty.

Světovému trhu dominují v současné době tři hráči úvěrového pojišťění. Největší Euler Hermes, Atradius a Coface, které ovládají přibližně sedmdesát procent světového trhu. První dvě již působí i v ČR a třetí ze zmiňovaných se rozhodla do Česka vstoupit prostřednictvím rakouské dceřiné společnosti.