Po dvou měsících eviduje ČP ve Vysokých Tatrách jak škody po vychřici, tak i pojistný podvod

Následky loňské vichřice, která se 19. listopadu přehnala přes Vysoké Tatry, pocítila také Česká pojišťovna. Třetí největší univerzální pojišťovna na Slovensku eviduje 132 pojistných událostí za 3,2 mil. Sk a po vichřici již vyplatila klientům 2,6 mil. Sk.

Zatímco standardní likvidace jednotlivých případů pokračuje bez problémů, v současnosti se detektivové ČPS zabývají v Tatrách také jedním pojistným podvodem. Pokusil se o něj obyvatel slovenských velehor, který chtěl pod záminkou ničivé vichřice získat od pojišťovny peníze na opravu střechy. Po porovnání fotodokumentace, kterou tento klient poskytl, však pracovníci ČPS dospěli k závěru, že střecha musela být opravena již dávno před přírodní katastrofou. Snímky totiž kromě samotného objektu zachycují také zelenou vegetaci a lidé jsou na nich oblečeni v podzimních šatech, tričkách a krátkých kalhotách. Rekonstrukce zkrátka proběhla o pár měsíců dřív a vichřice měla majitelům domu přivát finanční injekci, se kterou původně nepočítali. Pokus jim však nevyšel a ačkoliv byla jejich střecha téměř rovná, oni se začali pohybovat na šikmé ploše, neboť pojistný podvod je na Slovensku také trestným činem.

Likvidace následků živelné katastrofy v Tatrách proběhla bez problémů a rychle, uvedl generální ředitel České pojišťovny – Slovensko Antonín Nekvinda. „Česká pojišťovna Slovensko využívala při této likvidaci i zkušenosti ze záplav v ČR v letech 1997 a 2002, kde vypomáhali i slovenští likvidátoři a celý proces také urychlilo elektronické zpracování dokumentů.“ Celkové škody z listopadové vichřice odhaduje slovenská vláda na 7,8 mld. Sk, většina škod však nebyla pojištěna.

Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv a s 39 % tržního podílu je největší pojišťovnou v České republice. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Václav Bálek
tiskový mluvčí ČP