Platby kartami v předvánočním období i přes ekonomickou krizi výrazně rostly, počet plateb u KB obchodníků vzrostl o 13%

[Tisková zpráva] V prosinci 2009 uskutečnili spotřebitelé u obchodníků vybavených platebním terminálem Komerční banky 5,4 milionu transakcí platební kartou v celkovém objemu 6,3 miliardy Kč. Vůbec poprvé v historii překročil celoroční počet transakcí u obchodníků vybavených terminálem Komerční banky počet výběrů z bankomatů KB (o 9,54 %).

Objem transakcí platebními kartami u KB obchodníků vzrostl o 4 %, počet transakcí zaznamenal dokonce 13% nárůst. Platba kartou se tedy stává atraktivnější i při menších nákupech. Největší podíl (23 %) na celkovém prosincovém objemu tržeb měly supermarkety, ve kterých zaplatili zákazníci kartou nákup v průměrné ceně 850 Kč. Oproti předchozímu roku se zde objem plateb zvýšil o 16,7 % a počet transakcí o 21,8 %.

Meziroční pokles počtu plateb kartou zaznamenali naopak prodejci elektroniky a telekomunikačních služeb. V průběhu zlatého adventního víkendu realizovali spotřebitelé na terminálech Komerční banky platby v celkovém objemu 0,5 miliardy Kč. Nejdražší nákup se v prosinci uskutečnil ve značkovém butiku a převýšil 750 tis. Kč, uvedl Pavel Filipi, zástupce vedoucího Marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky.

V předvánočním čase také rostl zájem klientů Komerční banky o cash back, nejmladší službu v oblasti platebních karet. Ve 4,5 tisících případech využili vánoční nákup k výběru hotovosti přímo na pokladně obchodníka a to v souhrnné výši přesahující 5 mil. Kč, konstatoval Pavel Filipi.

Dynamicky rostl také význam platebních transakcí uskutečněných online přes internet. Počet plateb kartou přes internet se v prosinci 2009 meziročně zvýšil o 40 % na takřka 21 tisíc transakcí. U plateb na internetu klesla průměrná částka transakce – konkrétně z 3 136 korun v prosinci 2008 na 2 300 korun v prosinci 2009. Stejně jako v kamenných obchodech i na Internetu začínají klienti kartami platit nejen dražší zboží jako je elektronika, ale i drobnější útraty, jako je kosmetika, hračky, knihy apod., doplnil Pavel Filipi.

K 31. 12. 2009 provozovala Komerční banka u tuzemských obchodníků 18 784 platebních terminálů a 682 bankomatů.