PKN ORLEN VYDAL DLUHOPISY

PKN ORLEN spustí program emise obligací v hodnotě okolo 2 miliard zlotých. V této záležitosti podepsal koncern smlouvu s bankami BPH, a. s., Polska Kasa Opieki, a. s., BRE Bank, a. s., ING Bank Śląski, a. s., PKO Bank Polsk, a. s., a také s polskou pobočkou Societe Generale, a. s.

V rámci smlouvy budou vydány dematerializované dluhopisy na doručitele. Nabídka bude zaměřena na instituciální investory a nebude mít veřejný charakter.

Program umožňuje ORLENU vydat obligace bezúročné (s nulovým kuponem) i zúročené (s variabilním kuponem). Bezúročné obligace budou vydány s diskontním faktorem na dobu od 7 dní do 1 roku. K zúročeným obligacím budou připočteny úroky podle fixní nebo pohyblivé úrokové míry. Doba splatnosti těchto obligací může činit od 1 roku do 7 let.

Diskontní faktor týkající se nekuponových obligací bude záviset na podmínkách finančního trhu a bude stanoven v den prodeje cenných papírů. Podstatou jeho výpočtu bude nominální hodnota za období ode dne vydání ke dni předcházejícímu den odkoupení.

V případě kuponových obligací bude patřičná částka úroků vypočítána podle nominální hodnoty dluhopisů a bude splatná v den splatnosti.

Program emise je několikavalutový – vydání dluhopisů by mohlo být realizováno ve čtyřech valutách: polský zlotý, euro, americký dolar a česká koruna.

Prostředky získané díky emisi bude koncern moci použít k libovolnému účelu souvisejícímu jak s běžnou, tak s investiční činností. V rámci programu může koncern emisi rozdělit na tranše a také dodatečně stanovovat termíny, v nichž budou spouštěny. Umožní to komplexně spravovat prostředky, s nimiž PKN ORLEN hodlá financovat svoji činnost.

Emise v rámci programu umožňuje financování oběžného kapitálu s atraktivními náklady, diverzifikaci zdrojů financování koncernu a také optimalizaci koordinace vedení ve společnostech kapitálové skupiny PKN ORLEN.