PKN ORLEN uzavřel smlouvu se správcem konkurzní podstaty Yukos Oilu

Dne 31. ledna 2007 uzavřel PKN ORLEN smlouvu se společností Yukos Oil Company, na jejímž základě se obě strany zřekly vzájemných nároků, které se týkají důsledků dřívějších nenaplnění smluv o dodávkách ropy pro PKN ORLEN společností Petroval, která byla tehdy subjektem závislým na Yukos Oilu.

Uzavřením této smlouvy splnil PKN ORLEN poslední důležitý závazek, který vyplýval z dohody o prodeji akcií Možejki Nafta ze dne 26. května 2006 s Yukos International UK B. V. Jako součást realizace ustanovení smlouvy o prodeji akcií v Možejkách mezi PKN ORLEN a Yukos International se správce konkurzní podstaty zřekl nároků Yukos Oilu vůči PKN ORLEN, které vyplývaly z obvinění, že nakupuje ropu z ložiska Yugansknieftgaz od neoprávněného dodavatele, na druhou stranu PKN ORLEN se zřekl nároků vůči Yukos Oilu, které vyplývaly z dohody garantující ze strany Yukos Oilu dodávky ropy společností Petroval. Tyto nároky byly předmětem vzájemných žalob v probíhajícím arbitrážním řízení. V souladu s ustanoveními této smlouvy se PKN a správce konkurzní podstaty Yukos Oilu zavázali stáhnout vzájemné žaloby v arbitrážním řízení v Londýně.

Dne 1. února 2007 Hospodářský soud v Moskvě na společný návrh PKN ORLEN a správce konkurzní podstaty Yukos Oilu zastavil řízení v záležitosti žaloby PKN ORLEN o vepsání na věřitelskou listinu Yukos Oilu. Yukos International UK B. V. i správce konkurzní podstaty Yukos Oilu při uzavírání dohody před konkurzním soudem v New Yorku, které se týkají souhlasu s transakcí koupě Možejki Nafta, poukazovali na podmínku uzavření smlouvy a zřeknutí se vzájemných nároků jako na nezbytný krok pro dokončení transakce.

Uzavření smlouvy s Yukos Oilem nijak nesouvisí s obchodními kontakty mezi PKN ORLEN a společností Rosněft.