PKN ORLEN se chystá koupit zbývající akcie AB Mažeikiu Nafta

Dne 25. ledna 2007 společnost PKN ORLEN podepsala dohodu o spolupráci s litevskou vládou ohledně povinného odkupu akcií Mažeikiu Nafta od menšinových akcionářů. Společnost rovněž předala Vilniuské burze cenných papírů příkaz k nákupu všech akcií firmy AB Mažeikiu Nafta vlastněných minoritními akcionáři.

Společnost PKN ORLEN podepsala dohodu o spolupráci s litevskou vládou ohledně povinného odkupu akcií Mažeikiu Nafta od menšinových akcionářů. Dohoda upravuje proces odkupu zbývajících akcií vlastněných menšinovými akcionáři. Podle dohody získá PKN ORLEN zbývající akcie firmy Mažeikiu Nafta v rámci povinného odkupu uspořádaného se souhlasem litevské vlády a podle litevských zákonů. Na rozdíl od předchozích kroků je tento prodej povinný a jeho výsledkem bude, že PKN ORLEN získá všechny zbývající akcie rafinérie, kromě akcií vlastněných litevskou vládou.

Oficiální příkaz k nákupu akcií od menšinových akcionářů byl dnes rovněž podán Vilniuské burze cenných papírů pod kódem 1664 51720. Cena stanovená společností PKN ORLEN činí 10,25 LTL, což se rovná ceně nabídnuté v povinné nabídce na odkoupení akcií podané 2. ledna a ukončené 15. ledna. Příkaz k nákupu PKN ORLEN bude platit až do okamžiku, kdy společnost zahájí povinný odkup a umožní zbývajícím menšinovým vlastníkům prodat jejich akcie.

Podrobné informace o postupu budou zveřejněny v souladu s požadavky litevského zákona.

V současné době vlastní PKN ORLEN celkem 632 713 599 kmenových akcií firmy Mažeikiu Nafta o jmenovité hodnotě 1,00 LTL, což představuje 89,26 % všech akcií rafinérie a znamená, že PKN ORLEN má 89,26 % hlasovacích práv na valné hromadě.