Pioneer Investments se chce zařadit do trojice nejlepších zahraničních správců ve Španělsku

V rozhovoru pro přední španělský finanční list Expansión hovoří šéf Pioneer Investments pro Španělsko a Portugalsko José Castellano o měnících se trendech na španělském trhu a o tom, jak na ně reaguje skupina Pioneer Investments.

Pioneer Investments ve Španělsku, člen skupiny UniCredito, zaměstnává odborníky se zkušeností z firem jako jsou Schroders, Inversis a Crédit Agricole. Ve Španělsku spravuje majetek v objemu 2, 7 miliardy EUR.

„Ještě před čtyřmi lety jsme v žebříčku zahraničních společností ve Španělsku vůbec nefigurovali; v roce 2003 jsme obsadili 12. místo; roku 2004 jsme se umístili na devátém místě a v roce 2005 jsme byli na místě sedmém. Vzhledem k tomu, že v současnosti ve Španělsku spravujeme 2,7 miliardy EUR, chceme se v roce 2007 dostat do vedoucí trojice.“ Takto jasně vidí budoucnost skupiny Pioneer Investments ve Španělsku a v Portugalsku její Country Manager José Castellano. Věří, že zahraniční správci, kteří se chtějí ve Španělsku prosadit, se musí zaměřit na služby. „80% úspěchu záleží na tom, jestli poskytnete dobré služby.“ Proto je podle něho důležité vytvořit kvalitní tým, a to jak z hlediska technického, tak i obchodního. V posledních měsících přijal do Pioneer Investments zkušené profesionály z jiných společností – z firmy Schroders přišel Borja Fernández-Galiano, Inversis opustila Marta González a společnost Crédit Agricole zase Isabel de Liniers. Z Pioneer Italia získal Novellu Liberaty.

Castellano je přesvědčen, že lepší než přímý prodej je nabízet klientům fondy prostřednictvím lokálních bank. „Máme kompaktní portfolio klientů, kterým poskytujeme dobré služby. „Španělská banka bude nakonec spolupracovat tak s pěti zahraničními skupinami, které bude dobře znát. Důsledkem toho se byznys zahraničních fondů bude koncentrovat,“ dodává.

Pioneer Investments se domnívá, že španělské bankovnictví nyní prochází změnami. „Prodej zahraničních fondů koncovým klientům a management jejich loajality – to je defensivní přístup. Čím dál častěji jsou ale nabízeny balíčky produktů obsahující fondy různých správců. Je to jakési řízené otevření se konkurenci,“ říká.

Castellano spatřuje cestu k růstu ve fondech s absolutní návratností (tzv. total return fondy), které jsou relativně nezávislé na volatilitě trhu. „Tyto fondy jsou strategické aktivum. Na celosvětové úrovni jsme v nich spravovali 40 miliard EUR a ve Španělsku jsme v roce 2005 získali 1 miliardu.“ Podle Castellana je však nabídka ve Španělsku chaotická: „Ve Španělsku nejsou k dispozici historické přehledy výnosů (yield track record), a bude proto nutné počkat dva až tři roky, než si každý najde své místo.“

Pozice Pioneer Investments je posilována fondy jako je Pioneer Euro Strategic Bond s jeho specifickým portfoliem a investičním stylem. Pioneer Investments uplatňuje obdobně flexibilní přístup i v akciovém segmentu, ve fondech Pioneer European Opportunities a Top European Players. Skupina před nedávnem získala společnost Vanderbilt Capital Advisors specializující se na strategie pevného výnosu.

Pioneer Investments chce ve Španělsku nabízet také hedge fondy, avšak nehodlá pospíchat: „Naším cílem je prodávat kvalitní hedge fondy klientům, kteří tento produkt dobře znají,“ vysvětluje Jose Castellano.