PHILIPS A VISA SPOLUPRACUJÍ NA VÝVOJI TECHNOLOGIE BEZKONTAKTNÍCH PLATEB

Praha, 19. června 2003 – Společnosti Royal Philips Electronics a Visa International dnes oznámily vznik rozsáhlé aliance pro společnou podporu a vývoj aplikací pro technologii bezkontaktních platebních čipů. Spolupráce těchto dvou významných společností přispěje k propagaci výhod rychlých a bezpečných univerzálních obchodů mezi každodenními uživateli Internetu a firmami na celém světě včetně poskytovatelů obsahu, obchodníků a bank.

Obě společnosti si jsou vědomy obrovské poptávky po netradičních formách plateb přes síťová zařízení jako jsou osobní počítače, mobilní telefony, herní konzoly a jiná přenosná zařízení. Skloubením předností elektronických plateb a technologie bezkontaktních čipů chtějí Philips a Visa nabídnout bezkontaktní řešení, která uživatelům umožní provádět transakce kdekoli, kdykoli a s použitím jakéhokoli přístroje.

Prostřednictvím své aliance chtějí Philips a Visa využít širokou paletu aplikací a přilákat potenciální partnery jako např. výrobce přenosných a elektronických zařízení a poskytovatele služeb v oblasti her, prodeje vstupenek a hudby, masové dopravy a nakupování přes Internet. Poskytovatelé obsahu a prodejci tak budou mít příležitost vytvořit nové zdroje příjmů a nové formy distribuce, a přilákat tak i nové zákazníky. Zákazníci budou moci využít pohodlnějšího a flexibilnějšího přístupu k novým nákupům, dopravě a zábavě. Banky dostanou šanci zvýšit pohodlí svých klientů a vytvořit nové modely služeb.

„Společnost Philips je jedním z průkopníků bezkontaktních řešení pro síťové spotřebitelské aplikace a její aliance s asociací Visa ztělesňuje vizi univerzálního obchodování dostupného všem uživatelům internetu. Prověřené platební zkušenosti společnosti Visa a tradice inovací u Philipsu tvoří ideální základ vzájemné spolupráce a obě strany se těší na společné vytváření standardů pro platební technologie budoucnosti,“ říká Karsten Ottenberg, viceprezident Philips Semiconductors. „Philips má vizi budoucnosti, kdy svět bude propojen a každý člověk bude mít bezpečný přístup k ohromnému bohatství informací, zábavy a služeb. Naše technologie bezkontaktních čipů, kterou lze použít pro pohodlné a bezpečné zadávání transakcí přes Visa, tvoří základní strategický kámen naší snahy přivést vizi online spotřebitele a online domova do reality.“

„Snahou asociace Visa, jakožto vedoucí světové značky pro bezhotovostní platby, je umožnit obchodování v jakémkoli prostředí a prostřednictvím jakýchkoli médií,“ říká Stephen Schapp, výkonný viceprezident společnosti Visa International. „Jsme nesmírně potěšeni příležitostí spolupracovat se společností Philips, která je světovou jedničkou v oblasti bezkontaktních čipů. Naše vize univerzálního obchodování vychází z posilování našeho celosvětového dosahu, systémových kapacit, pozitivního vnímání naší značky a využívání nových technologií způsobem, který usnadní zpracování bezpečných plateb prostřednictvím jakéhokoli kanálu a zařízení.“

Společnosti spolu uzavřely tzv. Memorandum of Understanding, které nastiňuje rozsah jejich vzájemné spolupráce. Dohoda se týká i výzkumu obchodních požadavků na bezpečné platby využívající technologii bezkontaktních čipů. Konkrétně budou Philips a Visa spolupracovat na určování společných obchodních partnerů, jako výrobců hardwaru a dodavatelů obsahu, a vyhledávat rozvíjející se formy podnikání a technické modely, které splňují jejich speciální potřeby.

---konec---

O asociaci Visa International
Visa je přední světový platební systém. Roční objem plateb kartami Visa dosahuje 2,4 bilionů dolarů. Karty Visa je možné použít v bezkonkurenční akceptační síti ve více než 150 zemích světa. Asociace Visa hraje zároveň rozhodující úlohu při zavádění nových platebních produktů a technologií, což přináší prospěch 21 000 spolupracujícím finančním institucím i držitelům karet s vlaječkou Visa. Visa je vedoucím hráčem v oblasti plateb na internetu a je iniciátorem vytvoření tzv. u-commerce – možnosti platit pomocí jakéhokoli osobního komunikačního zařízení, v kteroukoli hodinu a kdekoli na světě.

Internetová adresa asociace Visa: http://www.corporate.visa.com

O společnosti Philips
Royal Philips Electronics, Holandsko je jednou z největších elektronických společností na světě a největší elektronickou společností v Evropě s obratem 31,8 miliard EUR v roce 2002. Philips zaujímá světovou vedoucí pozici ve výrobě barevných televizorů, osvětlení, elektrických holicích strojků, lékařských diagnostických zobrazovacích systémů a jednočipových televizních komponentů. 166 000 zaměstnanců společnosti působí ve více než 60 zemích světa v následujících oborech: osvětlení, spotřební elektronika, domácí spotřebiče, komponenty, polovodiče a lékařské systémy. Philips je kótován na NYSE (symbol: PHG) a na burzách v Londýně, Frankfurtu, Amsterdamu a dalších. Informace o společnosti Philips jsou k dispozici na adrese www.philips.com/newscenter.