Philip Morris s týdenním ziskem 9,5% podkuřuje Erste Bank, která posiluje o 11,8%

Souhrn dění na akciovém trhu RM-SYSTÉM: Zkrácený povelikonoční týden byl pro český akciový trh veskrze růstový. Mírně pozitivní sentiment působil i ze zahraničí, finanční sektor se aspoň dočasně stabilizoval mimo jiné díky snaze americké centrální banky, která intenzivně pumpuje finanční prostředky na kapitálového trhu. Osvědčila se i politika, kdy FED půjčuje finanční prostředky i investičním bankám, které jsou prapůvodem všech problémů hýbajících současným finančním děním.

Zprávou číslo jedna pro český akciový trh byla informace o prodeji pojišťovacích aktivit Erste Bank do rukou VIG za 1,445 mld. EUR (4,5 EUR na akcii). Součástí transakce je také dohoda o spolupráci při vzájemném prodeji produktů, uzavřená na 15 let.

Pro Erste Bank to znamená zajímavou možnost nabídnout současným klientům VIG svoje produkty. Reakce trhu byla velmi impozantní a během dvou dnů posílily akcie Erste o více jak 11%. Investoři vyhodnotili prodej velmi pozitivně i z toho důvodu, že pojišťovací aktivity nepřináší dlouhodobě bance velké zisky a prodejem se výrazně vylepší kapitálová přiměřenost společnosti, což je pro mnoho institucionálních investorů klíčovým údajem a v případě Erste Bank byl jedním z mála ukazatelů, které z fundamentálního pohledu stály za nízkým kurzem akcie. V pátek kurz podpořilo ještě doporučení ke koupi od Goldman Sachs s novou cílovou cenou 47,41 EUR. Spíše než samotná cena byl zajímavý fakt, že po dlouhé době se jedná o zlepšené doporučení.

Pozitivní překvapení si přichystal po dlouhé době také Philip Morris ČR. Akcie tabákové firmy poslední dva roky silně oslabovaly. Důvodem byly nižší zisky společnosti a rovněž nižší dividendy. Nejdůležitějším kurzotvorným faktorem této emise je výše dividendy. Analytici čekávali, že za minulý rok vyplatí Philip Morris dividendu něco málo přes 600 Kč.

V pozvánce na valnou hromadu, jejíž datum konaní je u této společnosti historicky shodné s rozhodným dnem pro výplatu dividendy, uveřejnil PMČR nárůst čistého nekonsolidovaného zisku na 2,42 mld. Kč (+47,1% y/y). Právě nekonsolidovaný čistý zisk bývá u této emise indicií k odvození dividendy, která by se v přepočtu na jednu akcii měla rovnat 883 Kč. Posledním dnem, kdy bude možné nakoupit akcie PMČR s právem účasti na valné hromadě a tedy i s právem na dividendu, bude 21. duben při vypořádání T+0. Valná hromada se koná 28. dubna.