Petr Kousal končí na pozici generálního ředitele Českých drah, a.s.

Generální ředitel Petr Kousal v úterý překvapivě složil mandát a končí na pozici generálního ředitele ČD a.s. Během působení Petra Kousala se Českým drahám podařilo nastartovat restrukturalizační proces a podnik se drží stanoveného podnikatelského plánu, který se zaměřuje na zvyšování efektivity fungování této akciové společnosti ve vlastnictví státu. Současné každoroční snižování počtu zaměstnanců má nepochybně svůj pozitivní dopad na další odbourávání neefektivních nákladů a růst konkurenceschopnosti drah. Nákladová strana by se propouštěním podle našich propočtů mohla snížit o stovky miliónů Kč ročně (s ohledem na sociální programy pro propuštěné), což by společnosti výrazně prospělo k naplnění vlastních záměrů (firma vyhlásila na rok 2006 plán, mít v tomto roce hospodaření v černých číslech).

V pozici generálního ředitele Český drah se Petru Kousalovi podařilo naplňovat podnikatelský plán, ale i udržet sociální smír, což je pro fungování takové akciové společnosti velmi důležité. Odstupující generální ředitel pokračoval v procesu ozdravení společnosti, nicméně otázky stále zůstávají. Jak nastavit ještě větší dynamiku růstu? Pomohlo by oddělení osobní a nákladní dopravy? Hlavním tématem nového vedení bude nepochybně stále hrozící stávka, o jejíž opodstatněnosti pochybuji nejen já, ale dle informací z tisku i většina zaměstnanců. Taktéž neustávající boje mezi strojvedoucími a ostatními zaměstnanci firmy celou společnost rozdělují na dva tábory, což efektivitě také neprospívá. Největší výzvou však nebude celková ziskovost drah, ale zejména konkurenční boj. V budoucnu totiž můžeme očekávat vstup jiných dopravců na trh. Za hlavního soupeře stále považujeme silniční přepravce.

Jan Procházka
analytik CYRRUS, a.s.