Pět baby senzorů pro Nadaci Křižovatka

Pět baby senzorů, určených pro porodnici v Podolí, obdržela od společnosti Volksbank CZ Nadace Křižovatka. Jejich slavnostní předání proběhlo v úterý 10. května v 11.00 hodin v Thomayerově nemocnici v pavilonu G2 za přítomnosti zástupců nemocnic, Nadace Křižovatka, Volksbank a ostatních sponzorů. Banku reprezentoval Miroslav Janda, ředitel pražských poboček Volksbank.

Baby senzory pro porodnici v Podolí nejsou prvním darem Volksbank CZ v oblasti charitativní pomoci dětem. V roce 2002 věnovala šest stejných přístrojů Nemocnici Jihlava. Následujícího roku obdržely baby senzory Fakultní nemocnice v Olomouci a Nemocnice milosrdných bratří v Brně (po dvou kusech) a pět přístrojů Fakultní nemocnice v Brně.

Baby senzor je důležitou zdravotní pomůckou, která pomáhá lékařům i rodičům. Jedná se o kontrolní přístroj, jenž monitoruje a varuje v případě zástavy dechu nebo snížení frekvence dechu, ale nemůže jim předcházet. Nejčastěji je využíván u rizikové skupiny novorozenců, kam patří zejména předčasně narození jedinci. Přístroj pomáhá také při SIDS, což je syndrom náhlého úmrtí kojenců, jehož příčina zatím není známa. Nové přístroje naší porodnici velice pomohou, hovoří o problematice Dr. Jan Melichar z ÚPDM Podolí. Často se stane, že se rodiče špatně psychicky vyrovnávají s propuštěním dítěte z nemocniční péče. Tím, že jsme obdrželi od Volksbank CZ pět nových baby senzorů, můžeme je rodinám s dětmi, které jsou ohroženy, zapůjčit domů v ještě větší míře než dosud.

Nadace Křižovatka, která celou akci zaštítila, působí už desátým rokem. Za tu dobu jsme předali nemocnicím v celé republice na dva tisíce senzorů, uvedl Ing. Vlastimil Novotný, člen správní rady nadace. Jen do pražských nemocnic jich „doputovalo“ přes čtyři sta. Nadace Křižovatka se věnuje zejména charitativním projektům, které jsou určeny postiženým dětem a spoluobčanům. Jako jediná organizace v ČR se zabývá Syndromem náhlého úmrtí novorozenců. V současnosti pořádá sbírku (trvá až do 7. dubna 2006) na pomoc dětem při pobytu v nemocničních zařízeních. Jejím účelem je usnadnění pobytu dětí v nemocnicích, ozdravných, rehabilitačních a sociálních zařízeních. Nadace Křižovatka sídlí v Brně.

Oldřich Kračmer
ředitel marketingu Volksbank CZ, a. s.