Penzijní připojištění v roce 2005 a očekávání na rok 2006

Penzijní připojištění v roce 2005 trhalo další rekordy. Do systému soukromého spoření na důchod je zapojeno přes 3,2 milionu osob a tento počet se dále zvyšuje. Lidi neodradila nepřehledná diskuse o penzijní reformě, právě naopak je toto téma přimělo více myslet na budoucnost. Zájem obyvatel o penzijní připojištění také byl silně tažen ochotou zaměstnavatelů na penzijní spoření zaměstnancům přispívat. Celková míra propojištěnosti ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR dosáhla 60 %, což v případě dobrovolného spoření na penzi nemá ve světě obdoby.

Klienti se mohou těšit na kvalitní zhodnocení

Rychlým tempem rostla aktiva penzijních fondů. Objem klientských úspor v první polovině roku překonal hranici 100 miliard a nadále se zvyšuje. Penzijní fondy oproti předchozímu roku rovněž generovaly mnohem vyšší zisky, za kterými stojí pokračující příznivá situace na kapitálových trzích a nízké náklady na klienta. Celkový zisk sektoru za třetí čtvrtletí roku 2005 dosáhl 3,46 miliard, což představuje nárůst o 1,49 miliardy oproti stejnému období roku 2004. Na nadprůměrné výkonnosti penzijních fondů budou opět profitovat jejich klienti. Podle zákona bude připojištěným klientům rozděleno minimálně 85 % objemu vytvořeného zisku. Lze očekávat vyšší průměrné zhodnocení klientských úspor než v předchozím roce.

Legislativa se příliš nezměnila

Zákonodárci v roce 2005 projednali a schválili některé legislativní změny penzijního připojištění. Patrně nejvýznamnější úprava se týká negativního daňový postihu odbytného. V případě jeho výplaty bude nucen klient zdanit dříve uplatněné daňové výhody za všechny předchozí roky (podobně, jako tomu je u předčasně čerpaného životního pojištění).

Po dlouhé době politici také začali diskutovat o navýšení státního příspěvku, které by mohlo být vhodnou alternativou pro zatím ne příliš využívané daňové úlevy. Státní příspěvek by mohl být poskytován například až do výše 1500 Kč měsíčního příspěvku a mohl by být zlineárněn například až na 35 % pravidelného vkladu klienta. O případných změnách výše státního příspěvku však dosud nebylo rozhodnuto. Dá se však předpokládat, že by navýšení státního příspěvku výrazně motivovalo klienty k dalšímu spoření na důchod.

V reformě důchodového systému se nijak nepokročilo

Přestože tzv. Bezděkův tým předložil politikům rozsáhlou a velmi kvalitně zpracovanou analýzu stavu průběžného systému financování penzí a nastínil perspektivy jeho vývoje, upadá práce expertní komise postupně v zapomnění. Představitelé politických stran se nebyli schopni dohodnout na plánovaných základních tezích reformy. Nutnost důchodové reformy je naopak některými z nich často relativizována.

Co lze očekávat v roce 2006?

O důchodové reformě se opět bude pouze mluvit

Reforma důchodového systému se stane jedním z hlavních témat předvolebního boje. Lze se obávat bagatelizování potřeby reformy a účelového zastrašování stávajících penzistů a sociálně slabších obyvatel. Dá se zároveň očekávat racionální osvěta a vysvětlování potřeb reformních kroků voličům ve věku 30–40 let, jejichž penze je nutné řešit již nyní. V případě vítězství levice v parlamentních volbách je však zřejmé, že důchodový systém ve stávající podobě bude zakonzervován. Změny se v tom případě pochopitelně nedotknou ani fungování dalších složek veřejných rozpočtů.

Penzijní fondy nečekají prakticky žádné změny

Případné změny týkající se penzijních fondů se budou odvíjet od volebního výsledku. Pravděpodobně se opět bude diskutovat o valorizaci státního příspěvku, změnách v systému daňových úlev a oddělení majetku klientů a správců. Pokud se politikům v druhé polovině roku podaří dohodnout se na některých zákonných úpravách, změny budou platit nejdříve od počátku roku 2007.

Penzijní připojištění se bude i nadále těšit velké oblibě

Je možné očekávat další příliv nových klientů, zejména mladších lidí. Celkový počet klientů se na konci roku 2006 pravděpodobně výrazněji přiblíží hranici 3,5 milionu připojištěných osob. Hlavními důvody k uzavírání penzijního připojištění zůstanou ve srovnání s rokem 2005 nezměněny: Příspěvek zaměstnavatele a obavy o budoucí příjmy. Zájem o spoření by měla také podpořit pokračující osvěta o výnosnosti penzijního připojištění a informace o vysokém zhodnocení připisovaném za minulý rok.

Počet penzijních fondů se opět sníží

Bude pokračovat proces koncentrace penzijních fondů. Dojde k avizované fúzi Hornického PF a ČSOP PF Progres, čímž bude na trhu působit již jen 10 společností. Současně nelze vyloučit změnu vlastníka u některého z menších fondů.