Penzijní fond České spořitelny zvýšil meziročně čistý zisk o 67 % na 407,6 milionů Kč

Penzijní fond České spořitelny (Penzijní fond ČS) dosáhl za rok 2004 zisku po zdanění ve výši 407,6 milionů korun, počítáno podle českých účetních standardů (CAS). Zisk se meziročně zvýšil o 67 % oproti roku 2003, kdy penzijní fond hospodařil se ziskem 243,5 mil. Kč.

K dosažení historicky nejvyšší hodnoty zisku v desetileté historii penzijního fondu došlo díky příznivému vývoji na finančních trzích a zvýšené obchodní dynamice. Dalším faktorem, který pozitivně ovlivnil výši zisku, byl objem finančních prostředků ve správě, který se během roku zvýšil o více než 2,8 miliardy korun, uvedl Jan Diviš, předseda představenstva a generální ředitel.

Nárůst zaznamenal Penzijní fond ČS v majetku na osobních účtech klientů. Objem dosáhl k 31. 12. 2004 téměř 12 miliard korun, což představuje zvýšení o 30 % oproti minulému roku. Penzijní fond ČS tak překonal dynamiku celého trhu, který registroval nárůst celkově o 22 %. Počet klientů se meziročně zvýšil o 7 % a na konci roku přesáhl 410 tisíc.

Na obchodních výsledcích Penzijního fondu ČS se významně podílel rozvoj spolupráce se zaměstnavateli. V rámci firemního programu navázal Penzijní fond ČS obchodní vztah s více než 4100 zaměstna­vateli. Obchodní výsledky také podpořilo další rozšíření prodejní sítě, která zahrnuje všechny pobočky České spořitelny, a.s. a její mobilní prodejní síť, jejíž součástí je i Kooperativa, pojišťovna, a.s. Spolupráce mezi Kooperativou a Finanční skupinou České spořitelny je na základě strategického partnerství uzavřeného v roce 2003.

Zhodnocení svěřených prostředků podléhá schválení valné hromady, výsledky budou zveřejněny v průběhu června.

Vybrané hospodářské ukazatele Penzijního fondu České spořitelny, a.s.
k 31. 12. 2003 k 31. 12. 2004 změna (v %)
Hospodářský výsledek 243,5 mil. Kč 407,6 mil. Kč +67,4
Majetek na osobních účtech klientů 9,187 mld. Kč 11,992 mld. Kč +30,5