Penzijní fond České pojišťovny připisuje klientům zhodnocení ve výši 3,5 %

Praha, 30. března 2005 – Penzijní fond České pojišťovny (PFČP), který je s více než tři čtvrtě milionem pojištěnců největší v České republice, připíše svým klientům za loňský rok zhodnocení 3,5 procenta. Dnes o tom rozhodla Valná hromada PFČP. Za nadprůměrným zhodnocením prostředků střadatelů stojí kromě rychlého snižování nákladů fondu hlavně rekordní zisk a úspěšné investice na akciových trzích.

Zhodnocení, které fond za minulý rok připisuje, vzrostlo o 0,4 % proti roku 2003. Zároveň opět došlo k reálnému zvýšení hodnoty klientských úspor, protože loňská inflace z nich „ukrojila“ pouze 2,8 %.

Výsledky roku 2004 byly ovlivněny mimořádně příznivou situací na kapitálových trzích, kdy výrazně posilovaly zejména české akcie. Očekávám, že letos bude mít na tvorbu zisku naší společnosti rozhodující vliv rostoucí objem aktiv spolu s dalším snižováním nákladů, komentuje výsledky Ivo Foltýn, generální ředitel PFČP.

Přestože se na růstu zisku a zhodnocení podílela především akciová složka portfolia PFČP, investiční strategie penzijní fondu zůstává vyvážená. Stále preferujeme investice do dluhopisů, které jsou pro klienty bezpečné a přinášejí jim stabilní výnosy. Akciová složka loni představovala pouze 6 % našich investic, doplňuje Ivo Foltýn.

Petr Brousil
tiskový mluvčí PFČP