Pavel Kysilka se stal viceprezidentem České bankovní asociace

[Tisková zpráva] Předsedu představenstva České spořitelny Pavla Kysilku zvolilo prezidium České bankovní asociace (ČBA) novým viceprezidentem této instituce. Prezidentem je od letošního června předseda představenstva Československé obchodní banky Pavel Kavánek.

Pavel Kysilka (53) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Během let 1986 – 1990 pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV, poté v letech 1990 – 1991 působil jako hlavní ekonomický poradce ministra pro ekonomickou politiku. Řídil mimo jiné projekt podpory malým a středním firmám v ČR a založení Českomoravské záruční a rozvojové banky. V 90. letech zastával různé funkce v centrální bance až po pozici výkonného guvernéra ČNB.

Před příchodem do České spořitelny působil v Erste Bank Sparkassen (CR) v Praze jako výkonný ředitel pro oblast IT, organizace, lidských zdrojů a služeb. Byl také odpovědný za integraci Erste Bank do České spořitelny.

V roce 2000 začal pracovat pro Českou spořitelnu jako hlavní ekonom a člen širšího vedení banky. Od října 2004 je Pavel Kysilka členem představenstva, od 1. ledna 2011 pak předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny.

Česká bankovní asociace je dobrovolným sdružením právnických osob, podnikajících v peněžnictví a oblastech úzce navazujících. Jeho členy jsou instituce reprezentující zhruba 99 % českého bankovního trhu. Nejvyšším orgánem ČBA je shromáždění členů, které se schází jednou za rok. Mezi shromážděními je řízena prezidiem, její aparát pak výkonným ředitelem a jeho náměstkem.

Mezi hlavní úkoly asociace patří odborný servis pro členské banky (legislativa, bankovní bezpečnost, mezinárodní spolupráce apod.), připomínkování legislativního procesu, vydávání standardů upravujících některé povinnosti bank vůči klientům, reprezentace sektoru navenek, činnost v Evropské bankovní federaci (EBF) a také s ní související mezinárodní spolupráce. V posledních letech se také opakovaně angažovala na poli finančního vzdělávání.