Pavel Juříček, ředitel BRANO GROUP, Podnikatelem roku 2006 České republiky

Praha, 22. února 2007 – Držitelem prestižního ocenění Podnikatel roku 2006 České republiky se stal Pavel Juříček, generální ředitel společnosti BRANO GROUP. Vítěznou trofej převzal včera v pražském Paláci Žofín z rukou předsedy vlády Mirka Topolánka a Dirka Kroonena, vedoucího partnera společnosti Ernst & Young, která soutěž v České republice vyhlašuje od roku 2000. Technologickým podnikatelem roku se stal Jan Červinka, ředitel společnosti ADASTRA. Trofej Začínajícího podnikatele roku si odnesl Václav Muchna ze společnosti Y-soft Ltd. V letošním roce byl udělen také titul Sociálně prospěšný podnikatel roku 2006 České republiky, stal se jím Vojtěch Sedláček, ředitel Agentury ProVás.

„Samozřejmě jsem velmi potěšen. Dnešním dnem ale nic nezačíná ani nic nekončí. Člověk to musí brát s rezervou. Je to především ocenění toho, čeho jsme spolu s týmem za dvanáct let dosáhli. Měli jsme svoji vizi a tu jsme se snažili naplňovat. Důležité je přesvědčit o ni i své okolí, nevzdávat se, když přijdou neúspěchy, před těmi nesmí být člověk příliš pokorný, musí být schopný se zase znovu dostat do polohy úspěch,“ řekl při přebírání prestižního titulu Pavel Juříček.

Porota své rozhodnutí zdůvodnila následovně: „Soutěž není jen o číslech, která by se dala sečíst v excelovské tabulce, ale hlavně o zajímavých a úspěšných lidských příbězích, a ten Pavla Juříčka tato kritéria splňuje bezezbytku. Je příkladem amerického snu v českých podmínkách. Začínal od vyučeného frézaře a dnes zaměstnává 2400 lidí. Působí ve vysoce konkurenčním prostředí a přitom i v něm dosahuje nadprůměrný zisk. Je také aktivní v podnikatelské komunitě v regionu.“

„Porotci měli letos opět velmi těžkou úlohu a my věříme, že vybrali správného kandidáta, aby hájil barvy České republiky v klání o titul Světového podnikatele roku v červnu v Monte Carlu,“ uvedl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

Ing. Pavel Juříček, který řídí společnost BRANO GROUP, se původně vyučil v oboru frézař, posléze absolvoval fakultu strojní na Vysokém učení technickém v Brně a následně získal doktorát z ekonomických věd. Ty studoval částečně v Rotterdamu, ve Vídni a absolvoval je v Ostravě. Když nastoupil na pozici ředitele BRANO GROUP, byl obrat firmy 420 milionů Kč. BRANO GROUP se zaměřuje především na výrobu automobilových komponentů, zahrnuje 8 firem, 2400 zaměstnanců a dnes se může pochlubit ročním obratem přes 4 miliardy korun. Kromě vedení BRANO GROUP zastává Pavel Juříček funkci viceprezidenta Sdružení automobilového průmyslu a je členem představenstva Hospodářské komory České republiky a předseda představenstva Krajské hospodářské komory Liberec.

Finalisty soutěže Podnikatel roku se kromě vítěze stali:

• František Kulovaný st., BAEST
  • Jaroslav Nožička, KOBIT
  • Jindřich Procházka, Sapeli
  • Vlastimil Sedláček, SEKO EDM
  • Roman Sviták, GRADA Publishing

„Při naší práci je nezbytné vycházet z reálných potřeb podnikatelů a snažit se vhodně působit při rozvoji jejich činností v oblastech, ve kterých se o to pokoušejí oni sami. Fakt, že řada z oceněných podnikatelů zároveň úspěšně využívá dotací ze strukturálních fondů EU , potvrzuje naši strategii, že dotace neslouží neúspěšným, aby se udrželi nad vodou, ale pomáhají těm firmám, které jsou zdravé, perspektivní a invenční,“ dodává Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest, jeden z členů poroty soutěže.

Titul Začínající podnikatel roku, určený pro podnikatele, kteří podnikají méně než pět let, získal Václav Muchna ze společnosti Y-soft Ltd. „Tato cena nepatří jenom mně, ale také mým spolupracovníkům, kteří se podílejí na našem úspěchu. Získání ceny Začínající podnikatel roku je již teď pro mě obrovskou motivací a věřím, že i pro mé spolupracovníky bude povzbuzením do budoucna. Vidím, že naše úsilí má smysl a že v tom nejsme sami.“

Držitelem ocenění Technologický podnikatel roku 2006 České republiky se stal Jan Červinka, generální ředitel společnosti ADASTRA CORPORATION. “Titulu Technologický podnikatel roku 2006 si velmi vážím. Je oceněním práce celé naší firmy, týmu softwarových profesionálů, kteří dělají dobré jméno našemu oboru v Čechách i v zahraničí. Titul je dalším impulsem k rozvoji a mezinárodní expanzi společnosti,” řekl Jan Červinka.

Letos poprvé udělen titul Sociálně prospěšný podnikatel roku 2006 České republiky, stal se jím Vojtěch Sedláček, ředitel Agentury ProVás. Soutěž Sociálně prospěšný podnikatel roku 2006 je rozšířením projektu Podnikatel roku České republiky.

Porota udělila i Zvláštní cenu poroty, kterou získal Bořivoj Kasal ze společnosti Kasalova pila. Opět ocenila i regionální podnikatele – letos v 7 regionech: Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský, Vysočina, Pardubický, Plzeňský a Střední Čechy.

Soutěže Podnikatel roku 2006 se mohl zúčastnit vlastník nebo manažer společnosti s minimálně 20% vlastnickým podílem. Musí odpovídat za výkon své společnosti a být aktivním členem jejího nejvyššího vedení. Společnost musí existovat minimálně 2 roky.

Hlavními partnery soutěže Podnikatel roku 2006 jsou společnosti ABRA a AMCICO AIG Life a oficiálním dopravcem je ČSA. Soutěž podporují sdružení TUESDAY Business Network, Schwabova nadace pro sociální podnikání, agentura CzechInvest, Hospodářská komora České republiky, US Business School Prague, Czech Venture Capital Association a HR Partners. Mediálními partnery soutěže jsou týdeník Euro, MF DNES a iDnes.cz, Český rozhlas 1 – Radiožurnál a BIZ.