Pátek třináctého: historické rekordy na trhu RM SYSTÉM aneb kdy naposledy nakupovat s nárokem na dividendu

Pozitivní trend na zahraničních kapitálových trzích a dividendy, to jsou hlavní indicie, které ovládají český kapitálový trh. Index RM posílil během zkráceného týdne o 3,7% k pátečním 2 882 bodům a překonal tím všechny historické rekordy.

Největší zisky si připsaly dividendové tituly jako je Telefónica O2, jejíž akcie uzavřely týden na 612 Kč a posílily proti předešlém týdnu o další 2,7%. Pro akcionáře je nejdůležitější rozhodný den pro výplatu dividendy. Ten nebyl u tohoto titulu stanoven, ale je pravděpodobné, že bude shodný s rozhodným dnem pro účast na valné hromadě, který společnost stanovila na 24. dubna. V ten den mají investoři poslední šanci, jak při vypořádání T+0, které je na trhu RM SYSTÉM, koupit akcie Telefónicy s nárokem na výnos 50 Kč z jedné akcie . Dividendu bude management společnosti navrhovat ke schválení na valné hromadě. Vzhledem k aktuálnímu kurzu je dividendový výnos titulu 8,2%.

Minulé dny byly příznivé také pro akcie Komerční banky. Kurz titulu se v pátek blížil k psychologické hranici 4 tis. Kč a týden uzavřel na 3 973,80 Kč. V průběhu čtyřech pracovních dní způsobila velká poptávka po titulu růst kurzu o 10% a zastínila tím všechny ostatní tituly. Rozhodný den pro účast na valné hromadě, a z historických zkušeností můžeme soudit, že i rozhodný den pro výplatu dividendy Komerční banky, je 18. duben. V tento den mají investoři na RM S poslední příležitost, jak získat titul s nárokem na letošní dividendu, která bude velmi pravděpodobně schválena valnou hromadou ve výši 150 Kč z jedné akcie. Aktuální dividendový výnos je 3,8%.

Philip Morris, jehož akcie po vyhlášení výsledků hospodaření klesly až k 9 300 Kč, bude pravděpodobně vyplácet svým akcionářům výnos rovnající se nekonsolidovanému zisku, který za rok 2006 dosahuje výše 600 Kč. Ve hře je stále nerozdělený zisk z předešlých let ve výši 400 Kč na jednu akcii. Poslední šancí, jak koupit akcie společnosti s nárokem na letošní dividendu, je 17. duben. Akcie PM ČR týden uzavřely na 9 856,60 Kč, což při odhadované výplatě 600 Kč činí dividendový výnos 6%.

Blíží se i rozhodný den pro výplatu dividendy České spořitelny, který je stanoven na 19. dubna. ČS historicky vyplácí 30 Kč z jedné akcie, což při aktuálním kurzu 880 Kč činí výnos 3,4%.

Ještě doplňme, že ČEZ je možné koupit s nárokem na dividendu naposledy 17. dubna a výše dividendy bude pravděpodobně mezi 19 – 23 Kč. Titul uzavřel na 989 Kč a proti předešlému týdnu si připsal 2,8%.