Pátek 30. dubna 2010 je poslední termín pro podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2009 pro OSVČ bez daňového poradce

[Tisková zpráva] Nejpozději do pátku 30. dubna 2010 musí každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která alespoň část roku 2009 vykonávala samostatnou výdělečnou činnost a jejíž daňové přiznání nezpracovává daňový poradce, podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2009.

Pokud daňové přiznání zpracovává daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost doloží nejpozději do 30. dubna 2009 u místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, v Praze Pražské, v Brně Městské, (OSSZ/PSSZ/MSSZ), posunuje se termín podání přehledu na 30. červenec 2010.

Přehled o příjmech a výdajích za rok 2009 letos poprvé mají povinnost podat také lidé, kteří vykonávají uměleckou nebo jinou tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení příjmu. Tato činnost  je od 1. 1. 2009 považována za výkon samostatné výdělečné činnosti (SVČ) vždy, aniž by podmínkou bylo prohlášení o soustavnosti výkonu této činnosti tak, jako tomu bylo dříve.

Tiskopis Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009 a podrobný návod k vyplnění jsou k dispozici na jednotlivých OSSZ/PSSZ/MSSZ a v elektronické podobě na webových stránkách ČSSZ na adrese: http://www.cssz­.cz/cz/tiskopi­sy/osvc.htm. Návod obsahuje základní informace o platné právní úpravě a jeho součástí jsou tiskopisy „Potvrzení o době trvání zaměstnání za rok 2009“ a „Potvrzení o studiu“. Obsahuje také Podrobný přehled důvodů výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti, které je či není potřeba ČSSZ  doložit.

Elektronická podoba tiskopisu je k dispozici ve dvou formátech – v pdf, který lze vytisknout a následně vyplnit a ve formátu zfo, tedy v podobě, která umožňuje Přehled vyplnit v počítači a za pomoci elektronické kalkulačky vypočítat pojistné. Vyplněný tiskopis lze buď vytisknout a předat či zaslat OSSZ/PSSZ/MSSZ v papírové podobě, nebo podepsat zaručeným elektronickým podpisem a odeslat elektronicky (e – Podání) prostřednictvím Portálu veřejné správy (PVS) – e – Podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009  nebo prostřednictvím e-podatelny.

Po podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009 se mění výše záloh na pojistné na důchodové pojištění OSVČ. OSVČ, která vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost, bude v měsíci podání Přehledu za rok 2009 a následující měsíce platit pojistné dle výše jejího daňového základu z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti za rok 2009, minimálně však 1 731 Kč. Platba záloh na pojistné na důchodové pojištění je v případě SVČ hlavní povinná vždy, tedy i když je OSVČ ve ztrátě. Pro OSVČ, která vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, bude minimální záloha na pojistné na důchodové pojištění v měsíci podání Přehledu za rok 2009 a následující měsíce také závislá na výši daňového základu z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti za rok 2009, minimálně bude činit 693 Kč. Tento podnikatel bude v roce 2010 povinen platit zálohy na pojistné, pokud se přihlásí k účasti na pojištění na rok 2010 nebo pokud jeho daňový základ z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podle zákona o daních z příjmů byl v roce 2009 alespoň 56 532 Kč (výkon činnosti po 12 kalendářních měsíců).

Pokud chce být OSVČ považována za OSVČ vykonávající SVČ vedlejší, musí vždy oznámit zákonný důvod (důvody) příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ, a to nejpozději spolu s Přehledem o příjmech a výdajích za rok 2009, pokud skutečnost již neoznámila dříve. Jestliže ČSSZ nemá skutečnosti o výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti ve své evidenci (více na http://www.cssz­.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/druhy-svc/), je OSVČ povinna tento důvod (důvody) doložit, a to nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl Přehled podán. Pokud OSVČ povinně dokládané důvody vedlejší SVČ nejpozději do této lhůty nedoloží, bude její činnost v roce 2010 považována za hlavní, neboť k pozdějšímu doložení těchto důvodů nelze přihlédnout.

Nejčastější nedostatky

•    v Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2009 je potřeba správně rozdělit daňový základ z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti z vedlejší a hlavní SVČ,

•    oznamovat zahájení spolupráce spolupracujících osob vykonávajících vedlejší SVČ je nutno hned a ne až při podání Přehledu, učiní-li to OSVČ později, hrozí jim dopočtení penále.

Pokud OSVČ nepodá Přehled včas nebo vůbec, může jí za to  OSSZ uložit  pokutu až 20 000 Kč nebo – při opětovném nesplnění povinnosti – až 100 000 Kč. Doplatek na pojistném musí OSVČ zaplatit nejpozději do 8 dnů ode dne podání Přehledu za předchozí kalendářní rok. Pokud OSVČ nezaplatí pojistné ve stanovené lhůtě, nebo ho zaplatí v nižší výši, než měla, vzniká jí povinnost platit penále. Sazba penále za každý kalendářní den, ve kterém dluh na pojistném trvá, činí 0,05 %. Penále se platí ode dne následujícího po dni splatnosti pojistného do dne úhrady dluhu včetně tohoto dne. Penále ze záloh se naposledy platí za den, ve kterém byl nebo měl být podán Přehled (pokud nebyla záloha uhrazena dříve). Více informací o podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ naleznete na webových stránkách ČSSZ.

Účast na nemocenském pojištění je pro OSVČ nadále dobrovolná. Splatnost pojistného na nemocenské pojištění je od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Minimální pojistné pro OSVČ vykonávající hlavní i vedlejší SVČ je 56 Kč měsíčně. Výši měsíčního základu si OSVČ určuje svou platbou, která činí 1,4 % z tohoto základu.

Pro své klienty -  OSVČ, vydala  ČSSZ již počtvrté publikaci „Příručka OSVČ pro oblast sociálního zabezpečení v roce 2010“. Jde o průvodce, který formou otázek a odpovědí včetně praktických příkladů vysvětluje sociální zabezpečení OSVČ. Příručka je dostupná zdarma na všech pracovištích ČSSZ a na http://www.cssz­.cz/cz/informa­ce/informacni-materialy/publi­kace.htm.