Pardubice Airport City: Mezinárodní letiště Pardubice

Konsorcium Pardubice Airport City dnes oznámilo plnou připravenost k realizaci projektu Mezinárodního letiště Pardubice. Projekt předložený konsorciem uvažuje vybudování Airport City zóny, zahrnující vedle moderního regionálního letiště i technologický park leteckého průmyslu s obchodní a volnočasovou zónou, a počítá s investicí až do výše 5 miliard Kč.

Konsorcium Pardubice Airport City přistupuje k projektu letiště Pardubice jako ke strategicky a geograficky ideální lokalitě pro rozvoj širšího portfolia služeb souvisejících s leteckou přepravou. „Vidíme projekt v podobě moderní prosperující zóny „Airport City“ středoevropského významu,“ uvedl Brian Wilson, partner společnosti Odien, která je členem konsorcia. „Projekt počítá s vybudováním středoevropského dopravně leteckého průmyslového centra ve spojení s posílením současného rozvoje hlavního poslání mezinárodního regionálního letiště pro nepravidelnou a pravidelnou přepravu cestujících s plným technickým zázemím a základnou nákladní přepravy,“ dodal B. Wilson, „přičemž široké portfolio služeb zajišťuje projektu vyšší návratnost i při relativně nízkém nárůstu provozu.“

„Chceme podpořit záměr, který klade důraz na citlivý a vyvážený rozvoj lokality s pozitivními ekonomickými a společenskými přínosy pro nejbližší okolí, město Pardubice, Pardubický kraj a jeho okolí, a celou Českou republiku,“ řekl k projektu Jaromír Peklo, zástupce dalšího člena konsorcia, společnosti Dexia-Kommunalkredit Czech Republic.

Princip Airport City vychází z chápání letiště nejenom jako místa příletu a odletu cestujících, ale jako živé obchodní a volnočasové zóny s rozsáhlým komplexem obchodních, konferenčních, ubytovacích a volnočasových služeb, které jej činí všeobecně vyhledávanou destinací. Airport City by mělo být díky integrovanému zázemí služeb a výhodné logistické obslužnosti atraktivní adresou jak pro společnosti aktivní v oblasti leteckého průmyslu tak pro společnosti v ostatních sektorech.

Konsorcium Pardubice Airport City plánuje v případě podpory projektu ze strany města a kraje počátek stavby nového terminálu na začátek příštího roku, dokončení pak na konec roku 2009. Výstavba nových budov a zařízení, kladoucí mimo jiné důraz na snížení hlukové zátěže okolí, vyvrcholí dokončením zábavního parku v roce 2012. V té době také projekt počítá s navýšením počtu ročně odbavených cestujících na 500 – 750 tisíc osob. Ve vybraných infrastrukturních částech projekt předpokládá využití principů partnerství veřejného a soukromého sektoru.