Otevírání investičních fondů dále pokračuje, na řadě je IF Obchodu ze skupiny ČSOB

Na základě pravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze dojde 31. prosince 2003 k výmazu Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb z obchodního rejstříku a současně také k jeho přeměně na 1.IN – Fond obchodu, otevřený podílový fond První investiční společnosti, a.s.

O výmazu investičního fondu z obchodního rejstříku rozhodl rejstříkový soud poté, co byly předem pravomocně zamítnuty dvě žaloby, které v minulosti podal minoritní akcionář MUDr. Vokrouhlecký – tedy žaloba na vyslovení neplatnosti usnesení valné hromady investičního fondu a žaloba na určení neplatnosti přeměny investičního fondu na otevřený podílový fond. V tom lze najít odlišnost při srovnání s případem Zlatého IF Kvanta. Ukazuje se, že právě nedůslednost v procesních postupech soudů vedla až k nucenému zablokování obchodování s podílovými listy nástupce Zlatého IF Kvanta. Všem je však zřejmé, že donekonečna nelze účelově bránit naplnění zákona, jenž ukládá otevírání fondů, řekl mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Obchodování s akciemi Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb na RM – Systému bude ukončeno 23. prosince 2003. K zahájení prodejů a zpětných odkupů podílových listů 1.IN – Fondu obchodu v síti poboček ČSOB dojde 19. ledna 2004, řekl k dalšímu postupu Ivan Meloun ze správcovské společnosti.