Oskavalír pomůže 10 školám

 Finanční pomoc nadačního projektu Oskavalír v celkové výši 4,570 mil. Kč byla rozdělena, na základě doporučení výběrové komise o.p.s. Člověk v tísni, mezi deset škol.

Nadační projekt Oskavalír vznikl v srpnu 2002 jako okamžitá reakce na rozsáhlé škody způsobené povodněmi. Ve spolupráci s o.p.s. Člověk v tísni směřuje Oskavalír svou podporu k rekonstrukci a obnově základních a středních škol v postižených regionech

„Do projektu Oskavalír se v době uzávěrky sešlo celkem 24 žádostí o finanční pomoc ze čtyř povodněmi nejvíce postižených krajů České republiky. Tříčlenná výběrová komise při výběru kladla důraz jednak na potřebnost finančních prostředků při nápravě povodňových škod, dále na možnosti získání pomoci z jiných zdrojů a předpokládaný způsob využití finanční pomoci,“ uvedl Tomáš Pojar, ředitel společnosti Člověk v tísni.

Nadační program Oskavalír věnuje na opravu a rekonstrukci základních a středních škol v postižených regionech celkem 4,570 milionu korun. Finanční pomoc byla rozdělena mezi deset škol ve čtyřech krajích. Na každý kraj tak připadla přímá finanční pomoc ve výši 1,142 milionu Kč.

Kraj/Škola/Přís­pěvek Oskavalíra

Jihočeský
 – Speciální škola České Budějovice 542 000 Kč
 – Střední zdravotnická školu Písek 600 000 Kč
Středočeský
 – Základní škola Husinec 542 000 Kč
 – Základní škola Křivoklát 400 000 Kč
 – Základní škola Komenského v Kralupech nad Vltavou 200 000 Kč
Ústecký
 – Základní škola Křešice 700 000 Kč
 – Zvláštní škola Štětí 221 000 Kč
 – Střední zdravotnická škole v Děčíně 221 000 Kč
 – Vyšší odborná škola ekonomické a Obchodní akademie 600 000 Kč
 – Základní škola Zenklova 542 000 Kč

Školy využijí Oskavalírovu finanční pomoc zejména na vybavení poškozených tříd, odborných učeben, laboratoří, tělocvičen, ale i na sanace škod a stavební práce. „Přízemní část budovy je stále bez vnitřních omítek, učíme pouze v horních patrech. Peníze použijeme na nábytek a pomůcky. Část dostane i speciální pedagogické centrum zaměřené na děti s lékařskou diagnózou autismus,“ řekla Božena Coufalová, ředitelka Speciální školy v Českých Budějovicích. „Voda nám zatopila všechny suterénní prostory, takže peníze z Oskavalíra půjdou zejména na stavební práce,“ přiblížil osud darovaného příspěvku ředitel děčínské školy Mgr. Zdeněk Volf.

„Věříme, že finanční prostředky z programu Oskavalír pomohou školám rychle řešit akutní problémy, které jim povodně napáchaly,“ řekla Karla Stephens, Oskarova generální ředitelka.

Po získání licence na provozování duální mobilní sítě GSM 900/1800 v říjnu roku 1999 se Český Mobil a.s. stal prvním duálním mobilním operátorem v České republice. Komerční provoz nejmodernější GSM sítě v ČR zahájil 1. března 2000 pod značkou Oskar. V červnu 2002 již s Oskarem volalo více než 1.070.000 zákaz­níků, což jej řadí mezi nejrychleji se rozvíjející operátory startující ze třetí pozice v Evropě. V současnosti je Oskar jediným operátorem v České republice s trvale rostoucím podílem na trhu.

Český Mobil patří prostřednictvím ClearWave N.V. do skupiny spadající pod telekomunikační společnost Telesystem International Wireless (TIW).

Další informace poskytne:
Igor Přerovský, ředitel firemní komunikace a tiskový mluvčí
igor.prerovsky@oskarmobil.cz
http: www.oskarmobil.cz