Originální investiční strategie fondu řízených výnosů

„Je zcela pochopitelné, že v současné době má naše klientela zájem především o velmi konzervativní produkty“, říká náměstek generálního ředitele ISČS Mgr. Martin Burda a dodává: „Právě proto nás těší zejména rychle rostoucí zájem o dluhopisové fondy. Jejich výkonnost v budoucnu však oproti současným dvanáctiměsíčním výnosům úrovně 8 až 10 % nutně klesne.
Proto chceme nabídnout fond, který bude z velké většiny zakotven na peněžním trhu, ale přesto podílníkům umožní alespoň malou částí se podílet na výnosech akciových trhů.“
Tuto strategii bude uplatňovat Fond řízených výnosů, na nějž bude v nejbližší době přeměněn Český OPF. Ten má původ v první vlně kuponové privatizace a byl i prvním fondem, který se v roce 1999 dobrovolně transformoval na otevřený podílový.

Hodnota majetku v podílových fondech Investiční společnosti České spořitelny (ISČS) vzrostla od začátku letošního roku o více než 10 miliard korun Vůbec největší tuzemský fond SPOROINVEST zaznamenal přírůstek majetku o 50 % a největší dluhopisový SPOROBOND vzrost o 125 %.
Největší tuzemská investiční společnost pokořila i další magickou hranici v počtu podílníků – v současné době využívá jejích fondů více než 300 000 klientů. Počet podílníků SPOROINVESTU letos stoupl o polovinu na víc než 170 000 a obliba SPOROBONDU se zdvojnásobila, když jej dnes využívá 35 000 klientů. Své úspory v některém z dvanácti podílových fondů ISČS tak má nejméně každý dvacátý výdělečně činný občan ČR.
Čím je způsoben rychlý růst spravovaného majetku ve fondech? Bezesporu příznivou výkonností, ale značnou roli hraje i vysoká likvidita, tedy rychlost, s níž klient může své úspory vyzvednout. Ta je v České spořitelně bezkonkurenční, protože podílník má své peníze zpravidla třetí den. Na nejvyšší úrovni jsou i další služby včetně možnosti plně své investice řídit telefonem. Nejnověji mohou podílníci SPOROINVESTU využívat i kreditní kartu.

Majetek všech fondů spravovaných členy UNIS ČR oproti začátku roku sice vzrostl o více než 25 mld. Kč. Odečteme-li však letos otevírané investiční fondy, pak „čistý“ přírůstek majetku za letošní rok činí „jen“ 15 miliard korun. Z tohoto pohledu se tak ISČS na celkovém nárůstu majetku podílí z více než 60 %.
Není tedy náhodou, že si na celém tuzemském fondovém trhu posilujeme pozici lídra s podílem téměř 40 % majetku fondů členů UNIS. Vždyť jen samotný SPOROINVEST s 25 miliardami korun spravuje víc než čtvrtinu všech úspor uložených ve fondech. Na objemu prostředků v tuzemských fondech peněžního trhu ve výši se SPOROINVEST podílí z 60 %.