OMV vloží 1,1 miliardy eur do petrochemické divize v Bavorsku

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, v příštích letech významně podpoří své aktivity v německém Bavorsku. Skupina zde zainvestuje zhruba 1,1 miliardy eur do své petrochemické divize. Momentálně je OMV v Bavorsku největším producentem ropných produktů a do roku 2010 chce tuto pozici ještě více posílit. Z celkové investice je 640 milionů určeno pro rafinérii v Burghausenu, 315 milionů pro rafinační síť BAYERNOIL a 180 milionů posílí provoz čerpacích stanic a komerční obchod. Dalších 220 milionů eur investuje OMV do společnosti Borealis, kterou vlastní z 35 %, s cílem zvýšit produkci ethylenu a propylenu. Zvýšení výroby se týká i dieselových produktů. Investice budou mít pozitivní vliv nejen na postavení na trhu, ale i na zabezpečení dodávek.

• Čtyřletý investiční program, který posílí postavení OMV na německém petrochemickém trhu
  • Posílení vedoucí pozice, větší zabezpečení dodávek a rozšíření služeb zákazníkům
  • Zvýšení výroby dieselových produktů

„Bavorsko hraje v růstové strategii OMV důležitou roli. Investicí chceme dosáhnout především zvýšení efektivity a ziskovosti všech našich bavorských společností působících v různých oblastech ropného průmyslu – od rafinace a marketingu až po petrochemii. Našim zákazníkům tak budeme schopni zajistit jak lepší služby na našich čerpacích stanicích, tak i zabezpečit dodávky našich produktů,“ okomentoval investiční plán zástupce generálního ředitele OMV Bernard Roiss.

Většina prostředků jde do petrochemické divize

Největší část z celkové investice je určena na podporu petrochemických aktivit. 640 milionů je vyhrazeno pro rafinerii v Burghausenu. Tato částka by měla přispět k rozšiřování kapacity výroby propylenu a ethylenu, surovin nezbytných k výrobě plastů. Roční produkce by v případě ethylenu měla dosáhnout 450 000 tun, v případě propylenu 560 000 tun. Rozšíření petrochemických aktivit čeká zároveň i společnost Borealis, která s rafinerií v Burghausenu sousedí. Investice 220 milionů umožní vznik zařízení na zpracování polypropylenu o kapacitě 330 000 tun. Celková kapacita se tak rozšíří na 745 000 tun.

Rafinace a marketing

Významné podpory se dočká i oblast rafinace a marketingu. Síť rafinerií společnosti BAYERNOIL, v níž OMV vlastní největší podíl (45 %) čeká restrukturalizace, která si vyžádá investici ve výši 700 milionů eur. Na té se OMV podílí částkou 315 milionů. Z té je 180 milionů určeno na projekt ISAR, který má za cíl zajistit do roku 2008 největší bavorské rafinerii dlouhodobou konkurenceschop­nost. Investice budou mít vliv i na skladbu produktů. V případě pohonných hmot budou rafinérie OMV reagovat na nastupující trend a zvýší výrobu dieselových produktů, o něž je mezi zákazníky stále větší zájem.

Investice budou směřovat i do sektoru čerpacích stanic. Skupina na následující 4 roky uvolnila 180 milionů eur, jichž bude využito hlavně na vyhledávání akvizičních příležitostí a jejich realizaci, rozvoj čerpacích stanic a rozšiřování počtu stanic OMV vybavených obchody VIVA.