Okresní kola 2. ročníku Soutěže Finanční gramotnost právě probíhají.

[Tisková zpráva] Dne 1. března 2011 byla ukončena školní kola 2. ročníku Soutěže Finanční gramotnost, kterou vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro školní rok 2010 / 2011.

Dne 1. března 2011 byla ukončena školní kola 2. ročníku Soutěže Finanční gramotnost, kterou vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro školní  rok 2010 / 2011 v nejvyšší kategorii „A“ pod pořadovým číslem A / 37 ve věstníku MŠMT ČR č. j. 13 595 / 2010–51. Organizátorem soutěže je státní nezisková organizace FINANČNÍ GRAMOTNOST,    o. p. s. a společnost COFET, a. s..

Soutěž Finanční gramotnost probíhá ve čtyřech kolech: školních, okresních, krajských a celostátních souběžně ve 2 kategoriích: I. kategorie základní školy a II. kategorie střední školy. Celostátní finále proběhnou v Kongresovém sále České národní banky v Praze I. kategorie v úterý 3. května 2011 a II. kategorie ve středu 4. května 2011.

Účast žáků 2. ročníku Soutěže Finanční gramotnost předčila všechna očekávání, soutěžilo celkem 40 248 žáků ze 708 základních a středních škol z celé České republiky (1. ročníku Soutěže Finanční gramotnost se zúčastnilo 24 229 žáků).

Ve školních kolech, která probíhala od 18. 1. do 1. 3. 2011 měřily své síly celkem 21 826 dívek (55%) a 18 422 chlapců (46%). Žáci  měli limit 30 minut, ve kterém mohli vyplňovat znalostní test prostřednictvím internetu.

Nejvíce žáků soutěžilo v kraji Moravskoslezském (4 909), Jihomoravském (4 677) a Středočeském (4 542). Ředitelé a pedagogové škol svým aktivním přístupem k soutěži zajistili velikou účast žáků ve školních kolech.

Hlavním cílem soutěže je umožnit žákům zorientovat se v ekonomické a finanční oblasti. Úspěšnost školních kol ukázala, že je šance dostat pojem finanční gramotnost do podvědomí žáků a dát jim tak prostor prověřit si své znalosti v této oblasti.

Okresní kola soutěže probíhají mezi 14. až 25. březnem 2011. Otázky týkající se peněz, finančních ústavů, práv spotřebitele, domácích rozpočtů, finančních trhů a produktů jsou o něco náročnější a žáci tak musejí vynaložit větší úsilí na jejich správné zodpovězení.

Více informací o Soutěži Finanční gramotnost naleznete na webových stránkách www.fgsoutez.cz  .