Odvolací soud potvrdil zákonnost transakce s akciemi Ingosstrachu

Odvolací soud dnes oznámil rozhodnutí ve věci odvolací žaloby a.s. Ingosstrach proti kyperské Durbe Ltd, součásti skupiny PPF Investments. Ingosstrach se odvolával proti dřívějšímu rozhodnutí moskevského Arbitrážního soudu v této kauze. Verdikt soudu z 11. 2. 208 zamítl žádost pojišťovny o uznání neplatnosti transakce, v jejímž důsledku získala Durbe Ltd kontrolu nad 38,46 % akcií Ingosstrachu. Nakonec odvolací soud v plném rozsahu potvrdil rozsudek soudu první instance.

Společnost Durbe Ltd získala kontrolu nad s.r.o. Investicionnaja iniciativa, Novyj kapital a Vega, které vlastní v souhrnu 38,46 % akcií Ingosstrachu, v důsledku transakce s podnikatelem Alexandrem Mamutem. Připomeňme, že transakce byla schválena ruským antimonopolním úřadem FAS. Kyperská společnost navíc vyhověla dodatečným požadavkům FAS na zveřejnění informace a poskytla úřadům požadované údaje o svých konečných beneficiářích. Durbe Ltd tak získala všechna povolení k uskutečnění transakce podle platné ruské legislativy.

Ingosstrach se pokoušel zpochybnit transakci mezi Durbe Ltd a A. Mamutem, když koncem roku 2007 podal u moskevského Arbitrážního soudu žalobu požadující uznání nezákonnosti transakce. Dne 11. 2. 2008 soud tuto žalobu zamítl s tím, že ruské soudnictví nemá jurisdikci nad transakcemi uzavřenými v zahraničí mezi společnostmi registrovanými mimo území Ruska. V reakci na poslední rozhodnutí odvolacího soudu prohlásil tiskový mluvčí PPF Investments Jan Piskáček: „Vítáme toto rozhodnutí soudu. Je to další důkaz toho, že jsme zákonnými majiteli akcií Ingosstrachu. Věříme, že po tomto rozhodnutí ustanou pokusy managementu Ingosstrachu pomlouvat významné minoritní akcionáře pojišťovny. Vedení Ingosstrachu si přitom bylo dobře vědomo toho, že struktury ovládané majoritním akcionářem společnosti neměly – v době získávání svých podílů – souhlas příslušného antimonopolního orgánu Ruska“.

PPF Investments je nezávislou mezinárodní skupinou pro oblast private equity registrovanou na Jersey. Zaměřuje se na ekonomiky přechodného období, které jsou v regionu střední a východní Evropy a Asie. Investiční strategie PPF Investments spočívá v cílení na tyto základy: zdravá podnikatelská a firemní strategie, uvážlivý management a optimální kapitálová struktura. PPF Investments má právo komerčně užívat registrovanou značku PPF, obsaženou v názvu přední mezinárodní finanční skupiny PPF Group. PPF Investments se však nesmí zaměňovat s PPF Group, protože tyto dvě na sobě nezávislé společnosti se liší svými aktivy, managementem, akcionáři i zaměřením podnikatelských aktivit.