Ocenění Vynikající výrobek roku zvyšuje prodeje českých produktů v zahraničí

Ocenění Vynikající výrobek roku 2007, která byla udělena minulý týden 29 pracím, přinášejí jejich držitelům mnoho konkurenčních výhod. Jak potvrzují prodejní výsledky účastníků soutěže, je design produktu stěžejním faktorem, který měřitelně zvyšuje úspěch českých společností na zahraničních trzích.

Soutěž o vynikající výrobek roku vypisuje každoročně od roku 1991 Design centrum České republiky. Od roku 2002 je soutěž součástí národní politiky pro jakost. Letošní šestnáctý ročník přinesl dvě ocenění Národní cenou, 11 prací obdrželo označení Vynikající design a 16 produktů bylo oceněno Dobrým designem.

Výjimečného úspěchu dosáhl letos průmyslový designér Martin Tvarůžek, který si jako jediný odnesl tři ocenění, a to za design dvou průmyslových zařízení. Obdržel Vynikající design za výdejní stojany pohonných látek ADAMOV V-line výrobce ADAMOV – SYSTEMS, a. s., a ocenění Vynikající design a současně cenu za Ekologický design za tepelné čerpadlo vzduch – voda výrobce PZP KOMPLET, a. s. Podle jeho slov si tří ocenění svých prací velmi váží, i když jej zpětně mrzí jeden chybějící hlas, který ho dělil od Národní ceny: Zvítězil koncept vozu, o jehož dalším osudu se dosud nerozhodlo. Vlastně se neví, zda vůbec půjde do sériové výroby, a dle vyjádření samotných tvůrců by v tom případě určitě došlo ke změnám v použitých materiálech. Oba projekty, na kterých jsem pracoval, stojí proti tomu nohama pevně na zemi, ihned po dokončení vývoje všech zařízení byly uvedeny do sériové výroby a následně nabídnuty na trhu. V tom spatřuji velký klad těchto projektů, nemluvě o jejich úspěchu v prodeji, který nový design podpořil a splnil tím to, co se od něj očekávalo.

Promyšlený design s sebou nepřináší pouze atraktivní vzhled výrobku, ale mnohdy také zlevnění výroby a kvalitativní vylepšení produktu. U výdejních stojanů ADAMOV bylo díky prolomení držáku hadice do tvaru písmene V možno použít ušlechtilejších materiálů, které zvyšují životnost v agresivním prostředí čerpacích stanic, a to bez zvýšení výrobní ceny. Společnost PZP KOMPLET zase vyzdvihuje u nově designovaných čerpadel nízkou hlučnost, optimalizaci systému odtávání námrazy, nový řídicí systém s ekvitermní regulací topné vody, spolehlivý a bezpečný provoz.

Obě oceněné české společnosti se shodují v tom, že nový design jejich produktů byl průlomovým mezníkem pro vstup na zahraniční trhy.