Ocenění Investor roku 2007 si odnese jedenáct společností

Jedenáct českých i zahraničních společností si z Žofínského paláce na Slovanském ostrově odnese ocenění ze soutěže Investor roku. Vítězi se staly firmy Foxconn, Linet, Aufeer Design, Motor Jikov a Swell. Zvláštní ocenění za mimořádný přínos pro rozvoj zahraničních investic pak převzali Jiří Skála, generální ředitel společnosti AVX a Peter Roebben, výkonný ředitel korporátního bankovnictví ČSOB. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Investor roku již poosmé uspořádala Agentura na podporu podnikání a investic CzechInvest společně se Sdružením pro zahraniční investice – AFI.

„Agentura CzechInvest letos slaví jubileum v podobě patnácti let od chvíle, kdy se nám pro Českou republiku podařilo získat první velkou investici. Symbolické je, že zatímco v začátcích fungování agentury jasně dominovaly investice ze zahraničí, dnes to jsou původní české firmy, které přicházejí s největším počtem nových nápadů, nových projektů,“ říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Tento vývoj se odráží i ve výsledcích soutěže Investor roku, kterou pravidelně vyhlašujeme – letos je mezi jedenácti oceněnými sedm českých společností. To je pro českou ekonomiku vynikající vizitka.“

„Česká republika je dnes zemí, která investory láká v prvé řadě díky talentovaným lidem schopným maximálně využít možností nejmodernějších technologií,“ dodává Martin Slabý, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI. „Mezi oceněnými tak například najdeme tři automobilové designéry, trojici vývojářů softwaru, výrobce elektroniky, producenta komponentů leteckých motorů nebo malých motorů či společnost vyrábějící high-tech zdravotní lůžka – to jsou příklady oborů, které přinášejí nejvyšší přidanou hodnotu, a na které se ČR intenzivně soustřeďuje.“

Soutěž je rozdělená do pěti kategorií: Nejvýznamnější investor roku – zpracovatelský průmysl, Nejvýznamnější investor roku – strategické služby, Investice s největším inovačním potenciálem a dvojice kategorií pro české subdodavatele – Kontrakt roku a Technologický přínos roku. Hlavní kategorie doplňuje Zvláštní ocenění za mimořádný přínos pro rozvoj zahraničních investic v České republice.

Na ocenění Investor roku mohou dosáhnout společnosti, které se v roce 2007 rozhodly investovat v České republice. Údaje pro hodnocení jednotlivých projektů vždy vycházejí z investičního záměru, kterým se jednotlivé podniky představují agentuře CzechInvest. Na základě stanovených kritérií každoročně vyhodnotí nominované projekty komise složená ze zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva financí ČR a agentury CzechInvest.

Nejvýznamnější investor roku – zpracovatelský průmysl

1. místo: FOXCONN CZ s.r.o. za projekt závodu na výrobu LCD monitorů a notebooků v Kutné Hoře

2. místo: MORA AEROSPACE, a. s. za rozšíření svého leteckého závodu v Hlubočkách na Olomoucku

3. místo: Linet spol. s r.o. za rozšíření závodu na výrobu zdravotnických lůžek v Želevčicích u Slaného

Rozhodujícím měřítkem v této kategorii byl počet nově vytvořených pracovních míst ve vztahu k aktuální výši nezaměstnanosti v regionu. Dalším kritériem pak je koeficient OECD, který klasifikuje investice podle technologické náročnosti.

Nejvýznamnější investor roku – strategické služby

1. místo: Logos a.s. za rozšíření pražského IT vývojového centra

2. místo: Concur (Czech) s.r.o. za projekt softwarového vývojového centra v Praze

3. místo: SolarWinds Czech s.r.o. za založení IT střediska v Brně

O umístění rozhodoval počet nově vytvořených pracovních míst pro vysokoškoláky, finance vložené do jejich zaškolení a také samotná náročnost projektu daná typem připravovaného podniku.

Investice s největším inovačním potenciálem

1. místo: AUFEER DESIGN, s.r.o. za rozšíření design centra pro dopravní průmysl v Mladé Boleslavi

2. místo: DENSO MANUFACTURING CZECH s.r.o. za založení centra pro vývoj autoklimatizací v Liberci

3. místo: Naretec s.r.o. za rozšíření design centra pro dopravní průmysl v Plzni

O umístění rozhodly náklady na školení zaměstnanců a výše investice do technologického vybavení centra v poměru k počtu nově vytvořených pracovních míst.

Subdodavatel roku – kontrakt roku

MOTOR JIKOV Tlaková slévárna a.s.

Hlavním měřítkem pro tuto kategorii byla výše kontraktů uzavřených za přispění agentury CzechInvest.

Subdodavatel roku – technologický přínos roku

SWELL, spol. s r.o.

Vedle hodnoty zakázky uzavřené s přispěním agentury CzechInvest byla klíčovým ukazatelem v této kategorii technologická náročnost výroby i celého kontraktu a jeho inovační potenciál.

Peter Roebben, výkonný ředitel ČSOB pro korporátní bankovnictví

Jiří Skála, generální ředitel AVX Czech Republic s.r.o.