Obřízka jako pojistná událost u České pojišťovny neprošla

Česká pojišťovna letos během letní turistické sezóny v rámci cestovního pojištění zaznamenala u klientů třikrát více onemocnění než úrazů. Mezi nejčastější nemoci patřily průjmy a alergie všeho druhu. Ve větší míře se ale začaly objevovat i potíže, se kterými se v minulosti likvidátoři setkávali jenom výjimečně. Letos například řešili dva samovolné potraty a několik dalších zdravotních problémů spojených s těhotenstvím.

Nejvíce pojistných událostí evidovala ČP letos v létě v Řecku (571), Bulharsku (521), Španělsku (205) a Chorvatsku (199). Výrazný pokles oproti minulému roku zaznamenalo zejména Řecko, kde se v roce 2003 odehrálo 657 pojistných událostí a vloni dokonce 846 případů. Ojediněle se v pojišťovácké evidenci objevila také hlášení z Namibie, Islandu, Nepálu, Keni, Pákistánu nebo Maroka.

Také letos zaregistrovala Česká pojišťovna několik kuriozit – na Maledivách likvidovala pojistnou událost za 1500 USD po kousnutí neznámým živočichem v moři. Šlo o 14letého chlapce, který si v nemocnici pobyl dva dny s bolestivým otokem chodidla a kotníku. Co ho v moři kouslo, však zůstalo tajemstvím.

V Chorvatsku si zase starší pán vyrazil do lesa na houby, které si připravil na grilu a s těžkou otravou pak byl odvezen do nemocnice. Naštěstí i v tomto případě měl příběh dobrý konec.

Už tradičně se i letos s některými letními pojistnými událostmi seznamovali také detektivové České pojišťovny. Jejich pozornosti například neušla obřízka, kterou chtěl tatínek sedmiletého chlapce nechat uhradit jako ošetření v souvislosti s urologickými problémy. O pojistný podvod se pokusila také vietnamská rodina trvale žijící v Čechách, která pojistila na cestu každé ze svých dětí u jiné pojišťovny. Při pobytu u prarodičů ve Vietnamu byly údajně obě hospitalizovány. Díky spolupráci s tamější nemocnicí se ale zjistilo, že účty dodané pojišťovně byly falzifikáty.

S Českou pojišťovnou vyjelo letos do zahraničí přes 1,03 milionu lidí. Od začátku června do konce srpna klienti ČP oznámili 2861 pojistných událostí, což je o 575 méně, než vloni.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Má základní kapitál 3 miliardy korun a spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Jediným akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF.

Lucie Hergetová
Česká pojišťovna a.s.