Objem úvěrů České spořitelny malým a středním firmám meziročně vzrostl o 10% na téměř 20 miliard Kč

V loňském roce poskytla Česká spořitelna malým a středním firmám celkově úvěry za 19,8 miliardy korun. Jde o meziroční nárůst o 10 procent. Vedle klasických produktů banky a její finanční skupiny se na nárůstu úvěrů podílela i zvláštní nabídka České spořitelny určená malým a středním firmám. Údaje zahrnují pouze podniky s ročním obratem od 30 milionů korun do 1,5 miliardy korun.

„Malé a střední firmy patří mezi klíčové skupiny klientů, na které se zaměřuje nejen banka, ale celá finanční skupina České spořitelny. Nabízíme proto jak klasické produkty pro běžnou správu účtů, tak také speciální projekty zaměřené na investiční úvěry, export nebo kapitálovou účast,“ uvedl Gernot Mittendorfer, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

Na rozvoj malých a středních firem jsou zaměřeny také projekty České spořitelny ze série TOP Programů, z nichž dva uvedla banka na trh v roce 2002. Nejstarší program TOP Podnik se zaměřuje na investiční úvěry pro malé a střední firmy a od počátku existence programu, od dubna 2001 poskytla Česká spořitelna jeho prostřednictvím úvěry za 2,7 miliardy Kč.

V loňském roce uvedla Česká spořitelna nový program TOP Export. Program je zaměřen na krátkodobé financování (30 – 90 dní) prostřednictvím kontokorentu v cizí měně v objemu 0,1 – 2,0 milionů dolarů nebo euro s úrokovou sazbou od 3,55 procenta ročně. TOP Export přispívá k větší konkurenceschop­nosti českých výrobků v zahraničí.

Nejnovějším programem je TOP Kapitál, jehož cílem je kapitálová podpora malých a středních firem ve formě investic rizikového kapitálu. Česká spořitelna takto hodlá v průběhu 4 – 6 let investovat jednu miliardu Kč a zakládá fondy rizikového kapitálu, které budou mít v cílových firmách kapitálovou účast.

„Za významné pokládám zejména skutečnost, že financování malých a středních firem přináší rozvoj těchto firem i rozvoj hospodářství v širším slova smyslu. Například u firem zapojených do TOP Podniku jsme zaznamenali meziroční více než 30% nárůst obratu, nárůst objemu exportu o 31% a 6% nárůst zaměstnanosti,“ uvedl Mittendorfer.

Vedle služeb pobočkové sítě České spořitelny využívají malé a střední firmy služeb také 15 komerčních center banky, která Česká spořitelna zřizuje v jednotlivých regionech. Komerční centra zajišťují pro firmy komplexní služby celé Finanční skupiny České spořitelny.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a.s.