Objem obchodů členů ČAOCP za třetí čtvrtletí vzrostl meziročně o 8 procent

Členové České asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) realizovali na českém trhu během třetího čtvrtletí letošního roku obchody za 183,7 miliard korun, z toho 182,3 miliard s akciemi a 1,3 miliard s obligacemi. „V meziročním srovnání se třetím čtvrtletím loňského roku, kdy objem obchodů činil 170,9 miliard korun, to znamená nárůst o téměř 8 procent,“ říká Zdeněk Radil, generální tajemník České asociace obchodníků s cennými papíry.

Na zahraničních burzách zaznamenali členové ČAOCP v průběhu třetího čtvrtletí roku 2006 zvýšený objem obchodů. „V průběhu třetího čtvrtletí letošního roku byly na zahraničních trzích zobchodovány deriváty v celkové hodnotě převyšující hranici 127 biliónů korun,“ poznamenává Radil. „Nárůst objemu obchodů v porovnání s třetím čtvrtletím předchozího roku představuje téměř 200 procent,“ komentuje markantní nárůst obchodů na zahraničních trzích Radil. Na zahraničních trzích – zejména v USA a Německu – realizovali členové ČAOCP obchody s akciemi a obligacemi za 6 miliard korun.

Mezi další významné aktivity členů Asociace obchodníků s cennými papíry patří dražby cenných papírů, jejichž objem vzrostl ve třetím čtvrtletí oproti předcházejícímu o 20 miliónů na současných 31 miliónů korun. Správa aktiv (majetek ve správě členů dosahuje 5,8 mld. Kč), služby corporate finance, které zahrnují přeměny podob akcií, přeměny společností, veřejné obchodní soutěže na prodej akcií, povinná nabídka převzetí a služby investičního bankovnictví, mezi které patří poradenství při fúzích, akvizicích, oceňování firem a hledání partnerů.

Celkový počet zaměstnanců členů ČAOCP se zvýšil v souvislosti se vstupem FIO, burzovní společnosti, a.s., na 309 osob.