Objem občanských hypoték České spořitelny dosáhl k polovině dubna 10,5 miliardy Kč, meziročně vzrostl o 50 %

Česká spořitelna poskytla od začátku roku k 15. dubnu 2007 občanské hypotéky v objemu 10,5 mld. Kč, ve srovnání s minulým rokem jde o více než 50% nárůst. Počet hypoték za toto období činil 6 300 ks, meziročně tak vzrostl o téměř 35 %. Navíc od 18. dubna do 30. června 2007 mohou klienti získat 50% slevu na poplatku za vyřízení hypotéky.

atímco před deseti lety činil průměrný plat v ČR kolem deseti tisíc Kč, průměrná splátka hypotéky se v té době pohybovala přes sedm tisíc Kč. V minulém roce, kdy se průměrný plat vyšplhal nad dvacet tisíc Kč, měsíční splátka průměrné hypotéky nedosáhla ani devíti tisíc Kč. Trend ukazatelů naznačuje, že hypotéka na bydlení dnes není neúnosnou zátěží pro rodinný rozpočet, a proto je možné, aby si pořízení vlastního bydlení mohlo dovolit stále širší spektrum obyvatel, komentoval vývoj Pavel Kühn, zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví.

Mezi letošní novinky v oblasti hypoték ČS patří kromě speciálních podmínek čerpání hypoték v souvislosti s očekávaným zvýšením DPH na stavební práce např. prodloužení splatnosti úvěru až do 70 let věku žadatele, zrušení poplatků spojených s čerpáním hypotéky, dále rozšíření CS Hypotéky na počkání o rekonstrukci a dostavbu nemovitosti, financování družstevního bytu bez nutnosti zástavy jinou nemovitostí a Novomanželskou hypotéku ČS mohou nyní získat i registrovaní partneři.

Česká spořitelna je největší hypoteční bankou na českém trhu. Její podíl na českém trhu v oblasti všech hypoték činil v minulém roce přes 43 %. ČS Hypotéka na počkání získala v pátém ročníku soutěže MasterCard Banka roku 2006 první místo v kategorii Hypotéka roku.

Hypoteční úvěry České spořitelny
Hypotéky pro: 1. Q 2006 počet ks 1. Q 2007 počet ks Meziroční nárůst 1. Q 2006 objem mld. Kč 1. Q 2007 objem mld. Kč Meziroční nárůst
Občany na bydlení 4 050 5 466 35 % 6,1 9,2 50 %
Občany „Americké“ 893 1 139 28 % 0,5 0,85 70 %