Obě společnosti Credit Suisse pokračovaly v prvním pololetí v dynamickém růstu

Praha, 10. srpna 2004 - První pololetí bylo ve znamení růstu jak pro Credit Suisse penzijní fond tak pro Credit Suisse pojišťovnu. Objem aktiv pod správou Credit Suisse penzijního fondu pokračoval v trendu z konce loňského roku a vzrostl meziročně o 15,7 % na 21,9 miliardy Kč. Podobně úspěšná byla i Credit Suisse pojišťovna, u níž dosáhl meziroční růst spravovaných aktiv 29,2 % a jejich celkový objem ke konci června činil téměř 2,8 miliardy Kč.

Credit Suisse penzijní fond spravoval k 30. červnu aktiva v hodnotě převyšující 21,9 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 15,7 %. Zájem klientů o služby největšího penzijního fondu na českém trhu se projevil také v počtu nových smluv – meziročně vzrostl počet nově uzavřených smluv o 18,2 % na 41 383. V meziročním porovnání se zvýšil také počet klientů Credit Suisse penzijního fondu – o 8,6 % na 611 705.

Výsledky v prvním pololetí potvrdily dobrou pozici Credit Suisse penzijního fondu na trhu. Za velmi pozitivní považuji kromě růstu počtu klientů také růst počtu smluv s příspěvkem zaměstnavatele. To ukazuje na trend obvyklý ve vyspělých zemích, kde příspěvek na penzijní připojištění patří k často používaným a velice oblíbeným zaměstnaneckým benefitům, řekl generální ředitel Credit Suisse Life & Pensions Petr Žaluda.

V současnosti spolupracuje Credit Suisse penzijní fond s bezmála 2000 zaměstna­vateli. Mezi spolupracující podniky patří například České aerolinie, Česká správa letišť či Plzeňský Prazdroj.

Za rok 2003 připsal Credit Suisse penzijní fond svým klientům zhodnocení ve výši 3,4 %. Vzhledem k velmi nízké míře inflace, která dosáhla za rok 2003 jen 0,1 %, tak Credit Suisse penzijní fond připsal svým klientům velmi kvalitní reálné zhodnocení finančních prostředků.

Credit Suisse penzijní fond
30. 6. 2004 30. 6. 2003 Změna
Aktiva pod správou 21,9 mld. Kč 19,0 mld. Kč + 15,7 %
Počet klientů 611 705 563 151 + 8,6 %
Uzavřeno nových smluv 41 383 35 000 + 18,2 %
Počet smluv s příspěvkem zaměstnavatele 162 684 156 154 + 4,2 %

Pozitivních výsledků dosáhla v prvním pololetí také Credit Suisse pojišťovna. Objem aktiv pod správou pojišťovny vzrostl oproti konci června 2003 o 29,2 % na téměř 2,8 miliardy Kč. K meziročnímu nárůstu došlo rovněž u počtu klientů Credit Suisse, jenž vzrostl o 5,3 % na 70 304. Podobný růst – o 5,1 % – zaznamenal také celkový počet smluv.

Na rostoucím počtu našich klientů se podílelo především uvedení několika nových produktů v letošního roce – Komfortního investičního životního pojištění a Investičního životního pojištění s garantovaný výnosem. Našim klientům jsme navíc začali nabízet nový benefit kreditní kartu VISA CREDIT SUISSE, dodal Petr Žaluda.

Credit Suisse pojišťovna
30. 6. 2004 30. 6. 2003 Změna
Aktiva pod správou 2,7 mld. Kč 2,1 mld. Kč + 29,2 %
Počet klientů 70 304 66 775 + 5,3 %
Počet smluv 82 405 78 416 + 5,1 %

Investiční životní pojištění s garantovaným výnosem přináší flexibilní kombinaci pojistné ochrany s garancí růstu investice minimálně ve výši 2,4 % ročně. Klienti tak mají jistotu zhodnocení o 2,4 % i v případě nepříznivého vývoje na finančních trzích. Pokud bude vývoj na finančních trzích příznivý, má klient právo na připsání bonusu, tj. zhodnocení nad 2,4 %.

Komfortní investiční životní pojištěním kombinuje hlavní výhody investičního životního pojištění: klient v něm nalezne kvalitní pojistnou ochranu i dlouhodobě výhodnou investici. Tento produkt může oslovit i ty klienty, kteří by rádi získali kvalitní pojistnou ochranu a vysoké zhodnocení prostředků bez toho, aby se zatěžovali přemýšlením o investiční strategii a podrobným sledování výkonnosti jednotlivých investičních fondů.

VISA CREDIT SUISSE poskytuje klientům finanční rezervu až do výše 180 tisíc Kč. Vydání kreditní karty je zdarma. Bezúročné období může u kreditní karty VISA CREDIT SUISSE dosahovat až 45 dní. Minimální splátka činí 10 % z celkové dlužné částky. Pokud klient nevyužije bezúročné období je čerpaná částka úročena 1,58 % měsíčně. Navíc, z každé platby provedené kreditní kartou VISA CREDIT SUISSE vrátí Credit Suisse Life & Pensions klientům 0,2 % zpět na jejich účet.

Credit Suisse Group je přední světový poskytovatel finančních služeb se sídlem v Curychu. Credit Suisse Financial Services nabízí soukromým klientům a malým a středně velkým firmám služby privátního bankovnictví a finančního poradenství, a prostřednictvím společnosti Winterthur též pojištění a penzijní připojištění. V oblasti investičního bankovnictví plní pro celosvětové instituce, korporátní, vládní i soukromé klienty roli finančního prostředníka. Registrované akcie Credit Suisse Group (CSGN) jsou kótovány ve Švýcarsku a také v New Yorku ve formě American Depositary Shares (CSR). Credit Suisse Group zaměstnává celosvětově zhruba 60.000 zaměstnanců. K 30. červnu 2004 měla skupina pod správou aktiva v hodnotě 1227,3 miliard švýcarských franků.