Obchody přijímají stále více bezhotovostních plateb

Objem plateb kreditními kartami u obchodníků meziročně vzrostl o 143 procent.

PRAHA, 2. října 2003 – Asociace Visa International zaznamenala v České republice významný nárůst ve všech klíčových kategoriích – v počtu kreditních i debetních karet, transakcí u obchodníků i v objemu plateb.

Prim patří jednoznačně kreditním kartám. Celková hodnota transakcí kreditními kartami u obchodníků v 12měsíčním období končícím červnem 2003 dosáhla výše 1,39 miliard Kč, což reprezentuje meziroční nárůst o 143 procent. Tyto výsledky jsou dokladem toho, že Čechům vyhovuje nakupování prostřednictvím úvěrových produktů, které jim poskytují flexibilitu při rozhodování o svých financích – je zde možnost splácet ihned a využívat bezúročná období, ale také splácení úvěru rozložit tak, aby neohrozilo rozpočet. Počet kreditních karet Visa vydaných v České republice k 30. červnu 2003 je 96 649 (nárůst o 133 procent).

Podle posledních statistik používají Češi platební karty stále častěji k běžným každodenním nákupům. V 12měsíčním období končícím červnem 2003 uskutečnili držitelé karet Visa téměř 22 milionů transakcí u obchodníků, jejichž celková hodnota dosáhla výše 26,1 miliard Kč – oproti předchozímu roku je to nárůst o 66 respektive 88 procent. Ke konci června 2003 bylo v České republice vydáno 2 761 524 karet Visa (nárůst o 22 %) a jejich počet se neustále zvyšuje.

Stále více zákazníků dává přednost bezhotovostním platbám. Držitelé platebních karet postupně mění své návyky při nakupování a místo výběru peněz z bankomatu, platí kartou přímo u obchodníka, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International. Elektronické platby nabízejí řadu výhod spotřebitelům, obchodníkům i firmám. K hlavním výhodám patří možnost platit kartou po celém světě, čerpat revolvingové úvěry a v neposlední řadě také vysoká úroveň zabezpečení.

Ve spolupráci s členskými bankami asociace Visa připravuje různé projekty na podporu používání platebních karet, jako například soutěž „Visa – a obchody Vás vítají“. Cílem této kampaně bylo motivovat držitele karet, aby u obchodníků platili kartami Visa a Visa Electron. Výherci byli určeni na základě nejvyššího počtu uskutečněných platebních transakcí v období od 25. dubna 2003 do 25. června 2003, přičemž první tři získali finanční částku 100 000 Kč. Započítávány byly pouze elektronické transakce u obchodníků v minimální hodnotě 200 Kč a vítěz uskutečnil 607 transakcí. Výsledkem kampaně byl 90procentní nárůst celkové hodnoty transakcí v maloobchodě (na 3,8 miliardy Kč) oproti stejnému období v loňském roce.

Vysoká popularita platebních karet souvisí rovněž s tím, že se stále zvyšuje počet terminálů, kde lze kartou zaplatit. K 30. červnu 2003 bylo v České republice 40 260 obchodníků, kteří přijímají karty Visa. Počet bankomatů vzrostl na 2 385.