Obchodování v předvánočním týdnu na RM-SYSTÉMU

Na trhu RM-SYSTÉMU bylo i v předvánočním shonu vidět jisté oživení v obchodování. Investoři si jako dárek pod stromeček kupovali převážně akcie společnosti ČEZ, kde bylo dosaženo objemu obchodů přes 11 mil Kč za den a kurs akcie se pohyboval v pásmu 693 Kč až 733 Kč, nejvyšších aukční ceny bylo dosaženo ve čtvrtek, poté ČEZ oslabil k pátečním uzavíracím 722 Kč.

Nejdůležitější události, které se tento týden objevily, a které by mohly ovlivnit vývoj kursu akcie v příštím roce, se týkaly převážně potvrzeného duálního listingu akcií ČEZu na Varšavské burze. Tímto krokem ČEZ opětovně potvrdil zájem o polský energetický trh, jde především o akvizice v polských společnostech Elcho a Skawina, na které ČEZ podal závaznou nabídku na odkup od americké PSEG Global L.L.C. a společnost se tak mimo jiné snaží zviditelnit v očích zahraničních investorů.

Co by kotace na Varšavské burze znamenal pro akcie na českém trhu není úplně zřejmé, pravděpodobný je dočasný odliv investic. V Polsku by poptávka měla být ovlivněna převážně nově zreformovaným penzijním systémem a nezainventovanými penzijními fondy, které by mohly část akcií ČEZu skoupit. Nicméně je zřejmé, že po saturaci polského trhu zůstane český trh i v budoucnu pro společnost klíčovým a kurs ČEZu na Varšavské burze bude ovlivňován vývojem v České Republice a ne naopak.

Nejasnosti kolem prodeje společnosti Unipetrol polské PKN Orlen pokračují a tento týden podala společnost Unipetrol žalobu na neplatnost smluv o převodu akcií ve společnostech Agrobohemie a Aliachem na společnost DEZA a.s. Jak soudní spor ovlivní cenu akcie nejde v tuto chvíli predikovat. Případná sankce nebo nucený převod akcií by pravděpodobně dočasně vedl k poklesu kursu akcie.

Tento týden se Unipetrol na trhu RM-S obchodoval v pásmu 221 Kč až 235 Kč a týden uzavřel na aukční ceně 230 Kč.

Akcie Komerční banky se pohybovaly v pásmu 3 431 Kč až 3 530 Kč za uzavřela na 3 471 Kč. Český Telecom tento týden obchodoval v úzkém intervalu 511 Kč až 518 Kč.

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.