Obchodování s podílovými listy OPF ČSOB Kvanto kombinovaný je dočasně zastaveno

Od úterý 9. prosince 2003 dočasně neprobíhá obchodování s podílovými listy otevřeného podílového fondu ČSOB Kvanto kombinovaný. Toto rozhodnutí správcovské společnosti souvisí s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, kterým zrušil usnesení Městského soudu v Praze ze dne 8. listopadu 2002 o výmazu Zlatého investičního fondu Kvanto, a. s. z obchodního rejstříku a tím i jeho přeměně na otevřený podílový fond ČSOB Kvanto kombinovaný. Nové informace o dalším postupu a době pozastavení obchodování budou k dispozici po vyjasnění současné právní situace.

Vrchní soud svoje rozhodnutí odůvodňuje tím, že rejstříkový soud rozhodl o výmazu společnosti z obchodního rejstříku, aniž respektoval skutečnost, že akcionář MUDr. Vokrouhlecký je rovněž účastníkem v rejstříkovém řízení. Další řízení v pokračujícím procesu otevírání fondu by tak mělo proběhnout i za účasti MUDr. Vokrouhleckého. Vzhledem k tomu, že OPF Kvanto Kombinovaný neexistuje, není možné prodávat ani odkupovat jeho podílové listy.

Obhospodařující společnost ČSOB Investiční společnost, a.s., člen skupiny ČSOB v současné době pracuje na detailní analýze vzniklé situace tak, aby byla schopna v co nejkratší době poskytnout podrobnější informace. Rozhodnutím soudu není nijak dotčen majetek fondu, který bude standardním způsobem zhodnocován. Skupina ČSOB nabízí vedle otevřených podílových fondů, které vznikly přeměnou investičních fondů první nebo druhé vlny kupónové privatizace také řadu fondů, které jsou registrovány v zahraničí. Vedle fondů peněžního trhu, fondů investujících do obligací nebo akcií, to jsou stále oblíbenější zajištěné fondy, které investorům nabízejí jistotu stoprocentní návratnosti vložených prostředků také při negativním vývoji například akciových trhů.