Obchodní a hospodářské výsledky ČMSS v 1. pololetí 2003

Ke dni 30. června 2003 poskytla největší česká stavební spořitelna 33.747 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 7,77 miliard korun a uzavřela 316.397 nových smluv o stavebním spoření.

Úvěry

První pololetí letošního roku se pro ČMSS vyznačovalo především nadmíru dynamickým vývojem v úvěrové oblasti. Za prvních šest měsíců roku poskytla největší stavební spořitelna v ČR 33.747 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 7,77 mld. Kč. Měřeno podle počtu úvěrů se jedná o meziroční nárůst o 30 %, objem poskytnutých úvěrů narostl dokonce o 91 %.

K 30. červnu 2003 ČMSS spravovala celkem 226.380 úvěrových účtů.

Klienti ČMSS využívali v uvedeném období úvěry ze stavebního spoření a překlenovací úvěry nejčastěji na koupi staršího domu nebo bytu (38 %), na nejrůznější rekonstrukce a modernizace svého stávajícího bydlení (33 %), na stavbu nového domu nebo bytu (23 %) a na další potřeby spojené s bydlením (6%). V porovnání se stejným obdobím loňského roku narostl počet klientů, kteří s úvěrem ze stavebního spoření nebo překlenovacím úvěrem staví nový rodinný dům nebo byt (nárůst o 4,7 %).

ČMSS podobný vývoj v úvěrové oblasti očekávala. Její obchodní nabídka, poradenská síť i kapacity příslušných útvarů na ústředí byly na očekávaný výrazný nárůst zájmu klientů o čerpání úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů připraveny.

Spoření

Velký zájem projevovali klienti také o uzavírání nových smluv o stavebním spoření. V prvním pololetí roku 2003 uzavřela ČMSS 316.397 nových smluv o stavebním spoření, což představuje v meziročním srovnání nárůst o 37 %. Z toho počtu bylo 143.439 prvotních smluv, 117.080 smluv následných a 55.878 zvýšení cílové částky.

Cílová částka nově uzavřených smluv představuje objem 60,5 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 77,2 %.

Zájem klientů je pochopitelný; současná probíhající diskuse nad novelizací zákona o stavebním spoření motivuje klienty k tomu, aby si uzavřením smlouvy ještě letos zajistili současně platné podmínky.

K 30. červnu 2003 ČMSS spravovala celkem 1.826.093 vkla­dových účtů na celkovou cílovou částku 331,6 mld. Kč.

Hospodářské výsledky

Bilanční suma dosáhla v uvedeném období hodnoty 82,9 mld. Kč. Oproti stejnému období loňského roku jde o nárůst ve výši 35,2 %. ČMSS disponuje základním jměním ve výši 1,5 mld. Kč. Vlastní jmění dosahuje výše 4,4 mld. Kč (meziroční nárůst o 14,5 %).

V prvním pololetí 2003 vytvořila ČMSS zisk ve výši 254 milionů Kč.

ČMSS je největší stavební spořitelnou v ČR. Za svůj komplexní program péče o klienty získala titul „Stavební spořitelna roku 2002“. V roce 2003 slaví ČMSS deset let svého fungování na českém trhu.

Praha, 23. července 2003