O podporu regionů je zájem: o dotaci se uchází 481 projektů

[Tisková zpráva] Čtvrtý ročník grantového programu „ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů“ má za sebou první část.

V rámci prvního kola zaměřeného na menší komunitní projekty se letos sešlo 481 žádostí o grant. Cílem programu je podpořit především aktivity orientované na komunitní rozvoj. Výsledky grantového řízení budou zveřejněny 11. května 2010, mezi vítězné projekty budou rozděleny  dva miliony korun.

„O program je opět velký zájem, což nás těší. Naším cíle je pomoct těm, kdo usilují o zlepšování životního prostředí, společenského a kulturního života. Rádi bychom probudili u občanů zájem o dění v jejich regionu a povzbudili je tak k vlastní aktivitě,“ prohlásila Pavlína Folovská, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB. Grantový fond ČSOB se orientuje na péči o přírodní a kulturní dědictví na místní úrovni, fond PS je zase zaměřen na rozvoj komunitního života prostřednictvím spolkové činnosti a místní kultury.

„Do programu se přihlásily projekty ze všech krajů ČR..Zatímco minulý rok jsme registrovali nejvíce žádostí ze Středočeského kraje a Prahy, letos projevili největší zájem o granty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji,“ zmínil Martin Kovář, ombudsman Poštovní spořitelny.

Tři nejaktivnější kraje (Ústecký, Moravskoslezský a Královéhradecký) do programu poslaly téměř třetinu všech žádostí (148). Dohromady všech 481 přihlášených žádá o téměř 31 milionů korun.

Program na podporu regionů vyhlašuje ve spolupráci s Nadací VIA každoročně ČSOB a Poštovní spořitelna. Program se skládá ze dvou časově oddělených a nezávislých grantových kol – tzv. menších a velkých komunitních grantů, na která navazuje soutěž „Poštovní spořitelna Starosta roku“. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.csob.cz a www.postovnis­poritelna.cz nebo www.nadacevia.cz.