Novým generálním ředitelem GE Capital Bank bude Gerard Ryan

Petr Šmída byl jmenován ředitelem kvality společnosti GE Consumer Finance s mezinárodní působností v 35 zemích

1. srpna 2002

Novým generálním ředitelem GE Capital Bank bude s účinností od 5. srpna 2002 (po schválení ČNB) jmenován Gerard Ryan. Dosavadní generální ředitel GE Capital Bank Petr Šmída byl jmenován ředitelem kvality společnosti GE Consumer Finance se zodpovědností za 35 zemí a bude nadále působit v centrále společnosti ve Stamfordu v USA.

Gerard Ryan se stane nejen novým generálním ředitelem GE Capital Bank, ale jako nový Country Manager pro Českou a Slovenskou republiku bude odpovídat i za všechny společnosti GE Consumer Finance (GE Capital Bank, GE Capital Leasing, GE Capital Multiservis) v obou těchto zemích.

„Trh v České i Slovenské republice považuji za velice dynamický a perspektivní, takže jsem velice rád, že jsem mohl přijmout nabídku vést GE Capital Bank a GE Consumer Finance na těchto trzích. Považuji to za velkou výzvu, protože v rámci společnosti GE Consumer Finance patří Česká republika i Slovensko k zemím s nejdynamičtějším nárůstem a nejvyšší ziskovostí,“ řekl Gerard Ryan.

Gerard Ryan před svým příchodem do GE Capital Bank působil na pozici výkonného ředitele společnosti GE Capital Bank U.K., která nabízí hypotéky, kreditní karty i financování automobilů. Gerard i přímo řídil divizi financování automobilů, která má 550 zaměstnanců a své služby nabízí prostřednictvím více než 2500 auto dealerů a 12 regionálních obchodních míst. Do GE Capital nastoupil Gerard Ryan v roce 1998 a má rozsáhlé zkušenosti z oblasti financí, které získal např. ve Woodchester Credit Lyonnais Plc, Moorgate Mercantile Holdings, KPMG a Touche Ross & Co. Gerard Ryan studoval na Waterford Regional Technical College. Narodil se v roce 1964.

Dosavadní generální ředitel GE Capital Bank Petr Šmída se stává novým ředitelem kvality společnosti GE Consumer Finance (GE CF). Ve své nové pozici bude zodpovědný za prosazování kvality do procesů ve všech 35 zemích na světě, kde GE CF působí. Bude přímým podřízeným Davida Nissena, generálního ředitele GE CF.

Odchod Petra Šmídy do centrály společnosti ve Stamfordu v USA je výsledkem jeho velice úspěšné práce pro GE v České republice a na Slovensku. Stává se tak nejen prvním Čechem, ale i v současné době jediným Evropanem působícím v nejvyšším vedení společnosti GE Consumer Finance.

„Možnost působit ve vedení společnosti GE Consumer Finance je pro mě především příležitostí k rozšíření vlastních manažerských i lidských zkušeností,“ uvedl dosavadní generální ředitel GE Capital Bank Petr Šmída. „Dostal jsem nabídku, kterou jsem nemohl odmítnout,“ dodal.

Šmídovo jmenování do vysoké funkce je dalším z úspěchů českých manažerů GE CF. Ivan Svítek, dříve finanční ředitel GE CF v České a Slovenské Republice, zastává nyní funkci finančního ředitele GECF pro cenovou politiku v Evropě a působí v Irsku; Viktor Peška byl z pozice marketingového ředitele GE CF ČR a SR jmenován do klíčové marketingové funkce v Budapest Bank v Maďarsku a František Ježek, dříve ředitel řízení rizik, bude nadále působit v GE CF Rakousko jako ředitel oddělení rizik.

Petr Šmída vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Svoji kariéru v General Electric zahájil v roce 1997, kdy finanční divize GE – GE Capital koupila společnost Multiservis. Od roku 1998 zastával v GE Capital Bank pozici předsedy představenstva a generálního ředitele. Vedle těchto funkcí od roku 2001 působil i jako National Executive GE pro Českou a Slovenskou republiku.

Pod vedením Petra Šmídy získala GECF za pět let svého působení na českém trhu téměř 1,4 milionu spokojených zákazníků. Celkem dnes GE Consumer Finance zaměstnává přes 2 000 zaměstnanců v celé České i Slovenské republice, kteří pracují v GE Capital Multiservis, GE Capital Leasing a GE Capital Bank. Ze společností skupiny GE Consumer Finance se staly jedny z nejdynamičtěji rostoucích finančních společností, které udávají směr ostatním – a to jak např. v oblasti přímého bankovnictví, poskytování úvěrových a leasingových produktů, tak v mnoha dalších.

GE Capital Bank je jednou z nejzdravějších bank na českém trhu. Pod vedením Petra Šmídy prošla banka úspěšnou transformací od bývalé Agrobanky v moderní bankovní dům, který nabízí klientům kvalitní služby. GE Capital Bank je leadrem českého trhu přímého bankovnictví – zejména pak GSM bankovnictví. Patří ji významná pozice v úvěrových produktech pro drobné klienty i pro malé a střední podniky.