Nový zajištěný fond z nabídky České spořitelny umožňuje podíl na výnosu akcií z odvětví infrastruktury

Česká spořitelna dnes uvádí na trh ESPA-ČS zajištěný fond 36 (ZF 36), který nabízí až 40% zhodnocení investovaných prostředků během 5 let. Každoroční výnos fondu závisí na vývoji kurzu 21 společností z oblasti infrastruktury: výstavby či provozu komunikací, dopravních, rozvodných a přenosových sítí a jejich dodavatelů. V tomto odvětí se v budoucnu očekává pozitivní vývoj.

„V případě ESPA-ČS zajištěného fondu 36 jsme zvolili konstrukci, která propojuje zajištění návratnosti investovaných prostředků s možností podílet se na růstu odvětví infrastruktury. Tento sektor lze z pohledu možných výnosů považovat za jeden z nejperspektiv­nějších, a to nejen v krátkodobém horizontu,“ uvedl Jan Maňák, ředitel odboru řízení produktů finančních trhů České spořitelny.

Maximální roční zhodnocení ESPA-ČS zajištěného fondu 36 se uzamkne ve výši 8 % v případě, že kurz žádné z podkladových 21 akcií neklesne ve sledovaném období pod stanovenou bariéru* z ceny každé akcie ze dne 1. července 2008. V opačném případě každá akcie, která během sledovaného období poklesne pod bariéru, sníží výnos fondu v daném období o dva procentní body.

ESPA-ČS zajištěný fond 36

Všech 21 společností, na kterých závisí vývoj ESPA-ČS zajištěného fondu 36, je rovnoměrně zastoupeno v koši tří světových indexů zaměřených na oblast rozvoje infrastruktury:

• DJ Europe Stoxx Construction & Materials
  • DJ Europe Stoxx Basic Resouce
  • DJ Europe Stoxx Utilities

Nabídka ZF 36 je platná při uhrazení od 2.5.2008 do 26.6.2008, období trvání fondu je od 1.7.2008 do 28.6.2013. Mi­nimální investice do ZF 36 je 5 000 Kč.

* Bariéra bude stanovena ze závěrečných cen akcií ke dni startu fondu 1.7.2008 a nejvýše může být na úrovni 59,9 %.