Nový zajištěný fond od Pioneer Investments

Další zajištěný fond uvedla na trh skupina Pioneer Investments, přední správce aktiv. Nový Pioneer – zajištěný fond 2 přináší potenciál vyššího zhodnocení než klasické bankovní vklady, dokonce se může přiblížit výnosu akciových trhů. Přitom má nastavenou vysokou ochranou úroveň investic.

„K rozhodnutí uvést na trh tento fond nás přivedl jednak úspěch prvního zajištěného fondu Pioneer – zajištěného fondu, který je v naší nabídce od září loňského roku a jednak rostoucí poptávka po zajištěných investicích na českém trhu. Ke konci června 2007 jsme zaznamenali již více než 1 miliardu Kč pod správou našeho prvního zajištěného fondu,“ sdělil Petr Šimčák, ředitel pro prodej a marketing Pioneer Investments v ČR.

Pioneer – zajištěný fond 2 přináší vyšší potenciál výnosu, neboť může investovat velkou část prostředků do dynamických trhů. Není to však na úkor ochrany. Ochrannou úroveň zvyšuje důsledné řízení rizik a včasná diverzifikace portfolia, a to podle aktuálního vývoje trhu. Zajištění investice před většími poklesy je kombinováno s uzamykáním již dosažených výnosů.

„Počáteční hodnota fondu je zajištěna na konci tříletého horizontu. Kdykoliv však v průběhu této doby hodnota fondu vzroste o 5 %, zvyšuje se ochranná úroveň o tento výnos na další tři roky. Ochranná úroveň přitom nemůže nikdy klesnout. Hodnota majetku fondu tak není nižší než hodnota ochranné úrovně za tři roky od posledního uzamčení,“ objasňuje princip zajištění Petr Šimčák.

Do fondu Pioneer – zajištěný fond 2 je možné investovat kdykoliv jednorázově i pravidelně. Výhodou je možnost odkupu podílových listů kdykoli.

Minimální počáteční investice 5 000
Minimální následná investice 1 000
Minimální pravidelná investice 500

Distribuce fondu bude probíhat standardně přes banky HVB, Živnostenskou banku a Citibank a prostřednictvím investičních zprostředkovatelů a klientského centra Pioneer Investments. Dle výzkumů Asociace fondů a asset managementu České republiky (AFAM) vložili investoři do fondů v prvním čtvrtletí 2007 téměř 9 miliard Kč, z čehož 6 miliard připadá na zajištěné fondy.

Tabulka modelového investování:

Jednorázové investování Minimální počáteční investice 5 000 Kč
Minimální následná investice 1 000 Kč
Pravidelné investování v rámci Programu Český RYTMUS Minimální první investice 1 500 Kč
Minimální následná investice 500 Kč